Актуальність та особливості збереження, охорони та популяризації нематеріальної культурної спадщини громади

26 березня 2021, 14:10

Наша країна прагне зберегти свою культурну спадщину, національні традиції, історичну пам’ять, посісти належне місце в сучасному європейському культурному просторі.

Усвідомлення значення культурної спадщини є рушієм для зростання незмінного прагнення до пізнання, ідентичності, що має прояв у бажанні повторно відкрити власну історію, традиції, духовне коріння.

Нематеріальна культурна спадщина (НКС) ¾ це цілісна система традиційних культурних виявів, продуктів інтелектуальної діяльності, суспільного досвіду та духовних практик багатьох поколінь.

Формами нематеріальної культурної спадщини є усні традиції та форми вираження: мова; виконавське мистецтво; звичаї, традиції, обряди, святкування; знання та практики, що стосуються природи та Всесвіту, виховання та освіти; народні художні промисли (традиційні ремесла); інші прояви нематеріальної культурної спадщини.

Усвідомлюючи важливе значення нематеріальної культурної спадщини як головного джерела культурного різноманіття й гарантії сталого розвитку, ЮНЕСКО виробило ряд важливих актів. 

Україна була серед тих країн, що підтримали ініціативу ЮНЕСКО та проголосували за прийняття Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини. У 2008 р. Україна приєдналася до даної Конвенції  ЮНЕСКО, було підписано відповідний Закон України «Про приєднання України до Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини» від 06.03.2008 №132.

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України наразі включено 21 елемент НКС.

      Існують також і місцеві, регіональні списки. Сьогодні на Вінниччині створений Перелік елементів нематеріальної культурної спадщини області, до його складу увійшли 13 елементів з різних куточків області.       

Даний Перелік НКС   можна переглянути на сторінці в мережі Facebook «Перелік   елементів НКС Вінницької   області при Управлінні культури і мистецтв» за посиланням  https://www.facebook.com/ICHvinnytsiaregion/

         З метою вивчення, збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини Бершадської територіальної громади та відповідно до наказу відділу культури, молоді, туризму та охорони культурної спадщини Бершадської міської ради від 19 березня 2021р №38, було створено комісію з питань вивчення, обліку, та збереження елементів НКС нашої громади.

Працівниками закладів культури територіальної громади ведеться збір та обробка елементів НКС, що притаманні їхньому населеному пункту. Після чого будуть подані на розгляд комісії для внесення до створеного Переліку елементів НКС Бершадської територіальної громади.

     25 березня було проведено перше засідання комісії, на якому, згідно наказу  відділу культури, молоді, туризму та охорони культурної спадщини Бершадської міської ради від  26 березня  2021 року  № 41   до Переліку  елементів нематеріальної культурної спадщини нашої громади додано  елемент НКС «Водіння Маланки циганами в селі Голдашівка».

     На стадії дослідження та вивчення знаходяться 2 елементи НКС це: традиційна техніка вишивки низзю (низинкою) жіночих сорочок  в с. Війтівка та традиційна техніка  ткацтва рушників в с. Устя (ареал побутування — село Устя Бершадської територіальної громади).

          Кожна сільська громада, в якій є наявні потенційні елементи НКС, і яка зацікавлена в його збереженні та популяризації, що сприятиме одночасно і популяризації туристичного потенціалу села та нашої територіальної громади загалом,   може оформити облікову картку на елемент, з подальшим просуванням цього елемента до регіонального чи національного переліку.

Якщо такі елементи виявлені, то бажано посилити роль громади в збереженні і поширенні потенційних елементів (зустрічі з носіями, майстер-класи, семінари чи лекції в бібліотеках та школах).  

Для відповідного оформлення даного елемента необхідна якісна фотофіксація  та відеофіксація. Бажано зробити коротке презентаційне  відео на  5-7 хвилин, яке розкриватиме  суть  даного елемента НКС. До списків вносяться  «живі» елементи, які продовжують побутувати та передаються від покоління до покоління.

          Консультативну допомогу по оформленню облікових карток можна отримати в  краєзнавчому музеї за телефоном 097 11 29 122, Оксана ПРИТУЛА.