«Бершадь: розповідають назви вулиць»

   Бершадська бібліотека презентує  новий проєкт  з топоніміки рідного краю «Бершадь: розповідають назви вулиць»

    Назва вулиці виникає чи змінюється з різних причин, та чи замислювалися ви від чого походить назва звичної вам чи просто цікавої вулиці? На честь якої особи,  події чи явища вона названа?   Найменування географічних об’єктів, що оточують нас у буденному житті, завжди залишається актуальним живим процесом. Ми щодня читаємо адреси, шукаючи місце, куди бажаємо потрапити, надіслати відправлення чи навпаки зазначаємо домашню чи офісну адресу, аби вчасно отримати замовлення у зручному місці. 

     Бібліотечний проєкт довготривалий, має декілька етапів, адже у Бершаді біля 100 вулиць і близько 20 провулків. На першому етапі бібліотекарі пропонують дізнатися  про земляків, чиїми іменами названі вулиці у Бершаді.   Зокрема:  вулиця Героїв України  та площа Героїв України; вулиця Юрія Коваленка; вулиця Вячеслава Дремлюха; вулиця Анатолія Матвієнка;   вулиця Іполита Зборовського; вулиця Родіона Скалецького; вулиця Василя Думанського; вулиця Григорія Будкевича; вулиця Левка Медвідя; вулиця Миколи Холодівського.

     Ще зовсім недавно ми не зважали на назви вулиць, але нинішня російсько-українська війна, під гуркіт гармат, смерті, руйнації, мародерства, ґвалтування  змінила кожного з нас і навколишній світ. Суттєво вплинула на нашу соціальну свідомість, ідентичність і ментальність. Не дивно, а цілком зрозуміло, що російське вторгнення загострило тему назв наших вулиць, майданів, скверів,  бо триває ще й  семантична війна. Це війна наративів, війна назв, це війна за розвиток, війна за майбутнє. І саме тому важливо знати кожному від малого до  поважного мешканця міста, кому,  яким героям стоять пам’ятники, якими іменами називають вулиці. Про кого розповідають назви вулиць міста Бершадь?  Ким була людина, на честь якої назвали вулицю в нашому місті?   

  У Комунальному закладі «Бершадська бібліотека» організовано тематичну виставку-експозицію, на якій представлені книги, газети, журнали, фотодокументи, які розповідають про життя, діяльність, успіхи,плани і мрії тих людей чиї імена носять вулиці міста Бершадь. Це перший етап даного проєкту,  і бібліотека вже готує наступний, де будуть зібрані матеріалу про іншу групу назв вулиць,  переконані, що такий проєкт спонукатиме бершадчан пишатися особистостями і подіями, явищами на честь яких названі вулиці нашого міста.

       Завітайте у бібліотеку,  адже у нас  можна дізнатися багато цікавого і корисного. Дітям бібліотека допомагає  духовно та інтелектуально зростати і розвиватися. Саме бібліотека допомагає людині усвідомити свою духовну сутність. Будучи найбільш доступним і стабільним інформаційним джерелом, бібліотека  працює за зручним для відвідувань графіком. Перебуваючи вдома в чотирьох стінах, людина відчуває потребу в живому людському спілкуванні. Бібліотека надає цю можливість.