Бібліотека пропонує тематичну викладку «Святкуємо Різдво Христове»

 

  Комунальний заклад  «Бершадська бібліотека» презентує тематичну викладку «Святкуємо Різдво Христове». Тут представлені книги, газети , журнали, які  інформують про традиції святкування в Україні та світі великого християнського свята Різдва Христового.

    Християни західного обряду  Різдво Христове відзначають 25 грудня. Дата святкування  Різдва Христового  не збігається – віряни східного обряду,  православні  відзначають народження Христа 7 січня, а католики – 24-25 грудня. Все тому, що літочислення у віруючих західного і східного обряду різне. 

    Згідно з традицією, 24 грудня, коли на небі зійде перша зірка, вся сім’я збирається за святковим столом. Страви дозволяються тільки пісні – риба, фрукти, горіхи, каші і тд. Всього їх повинно бути 12 – за кількістю апостолів. Перед тим, як вживати їжу, кожен член сім’ї повинен прочитати уривок з Євангеліє і помолитися Господу.

Наприкінці всі учасники дійства ламають різдвяний хліб, передають один одному і загадують бажання – за аналогією з Христом, який ділився їжею з учнями. 25 грудня вже можна подавати на стіл індичку і м’ясо – Різдвяний піст католики перестають виконувати за день до свята.

    Є різниця і в сприйнятті – для католиків Різдво – найважливіше свято в році, а дляправославних – Великдень. Піст, який передує святу, у православних суворіший, ніж у католиків. Проте, і ті, і інші віруючі дотримуються правил Адвенту – місяця, коли потрібно підготувати до торжества і душу, і тіло.                 

Крім традицій, існують і заборони, які не можна порушувати, щоб не гнівити Господа. Правила діють однаково для всіх, навіть якщо ви не сповідуєте католицизм. Отже, 24-25 грудня заборонено:

  • носити старий одяг;
  • прибирати в будинку і займатися рукоділлям;
  • сваритися, ображатися і пліткувати;
  • важко працювати фізично;
  • відмовляти в допомозі і милостині.

Також після святкування заборонено прибирати зі столу їжу до самого ранку – вважається, що ті, хто ігнорує заборону, накликають на себе злидні.

І православні, і католики підтримують традицію і вітають своїх рідних, приносячи їм в дар потрібні речі. Це може бути милий сувенір (наприклад, фігурка у вигляді Христа або зірки), красива листівка або підвіска у вигляді ангела.

  Традиції, обряди, страви, подарунки, колядки все для того щоб радісно відзначити   свято християн усього світу Різдво Христове. Тож Веселого Різдва, смачної куті та гучних колядок.