«Чарівний світ писанки»

Коли приходить весна на Україну, пробуджується і воскресає природа, відроджується життя і надходять Великодні свята, беруться українці за давнє – прадавнє ремесло – розписування писанок.

Традиція розмальовувати навесні яйця у слов’янських народів сягає епохи язичества. Писанки у слов’ян були пов’язані з комплексом весняної  обрядовості. Назва «писанка» походить від слова «писати», в розумінні «прикрашати орнаментом». Писанки розписували переважно жінки і дівчата, дуже рідко хлопці і чоловіки.  Писанка була в добі родового побуту наших далеких пращурів, що підтверджують археологічні знахідки при розкопках стародавніх могил.

014

Напередодні Великодня в приміщенні Бершадської центральної районної бібліотеки відбулося засідання клубу «Калина»  на якому були присутні учениці Бершадського Професійно – технічного ліцею 74 група І курс кухарі, кондитери  (керівник Бурдейна І.В, психолог Крайтор С.В.). Розпочала засідання бібліотекар з обслуговування юнацтва Катерина Нагірняк, яка розповіла про походження свята, його традиції та ознайомила присутніх з виставкою «Чарівний світ писанки». Бібліограф – краєзнавець Юлія Маршук розповіла цікаві факти про Великдень, традицію фарбування яєць та найбільшу в світі писанку.

004

Далі розмову продовжила майстриня – писанкарка, провідний методист Бершадської центральної районної бібліотеки Сербіна Любов Григорівна. Вона розповіла про історія створення Подільської писанки від часів язичництва і до наших днів.

009

Познайомила присутніх із власним мистецтвом розпису писанок по дереву, розказавши, що саме символізує той чи інший знак і орнамент. В доробку Люби Григорівни традиційні писанки – обереги, авторські писанки.

 

010

9

Писанки Сербіної Любові Григорівни

3