Джерело поетичного таланту Миколи Рудика

                                                         «Такі, як Рудик, не вмирають, –

                                                          Вони зірка будуть нам світити,

                                                          Бо за життя яскраво вміли жити»

Про Миколу Сергійовича Рудика написано й надруковано чимало з тієї причини, що постать занадто харизматична, аби про неї не згадувати. Талановитий поет та журналіст, людина великої душі та щирого серця був неперевершеним оптимістом, умів заряджати позитивною енергією усіх навколо. Його біографія та творчість досить відома, автор видав зірки «Моє Поділля калинове», «Летять роки», «Мелодія душі», «Історія життя Ісуса Христа».

Вже після того, як поет відійшов у вічність вийшла його нова збірка «Пам’ятаймо Якубівку», яку упорядкував член НСЖУ, почесний краєзнавець України, лауреат районної премії ім. Василя Думанського, обласних журналістських премій – «Золоте перо», ім. К. Гришина, О. Гетьмана, «Журналіст року» Григорій Олексійович Погончик. До п’ятої збірки увійшли спогади про колишнє село Якубівку Бершадського району та про людей, які залишили помітний слід в історії села, вміщено цікаві спогади про цілі сімейні династії.

Життя Миколи Сергійовича – благодатний ґрунт для розповідей про нього. Бо мав веселу вдачу, був завжди чуйним до чужих проблем, підтримував людей словом та добрими справами. Почав писати поетичні рядки, вже перебуваючи на пенсії, залишаючи їх нам у спадок.

Знайомлячись із творчістю Миколи Сергійовича, замислюєшся, з якого джерела поетичного мислення черпає талант автор? Що спонукає людину творити словом? Звідки бралась сміливість у наш прагматичний та раціональний час говорити про відомі речі ніби вперше, демонструючи здатність глибоко мислити. й тонко відчувати, передаючи думки й почуття через словесні образи?

Твори патріотичного змісту Рудика тепер часто декламують у школах, на різноманітних заходах у закладах культури.МиколаСергійович писав:«В людині є душа і тіло, Земне життя та інший світ. Життя прожити так потрібно, щоб залишить по собі слід…»

Рівнем свого неприборканого поетичного таланту Микола Сергійович поставив високу планку майбутнім авторам. Редакція газети «Бершадський край» спільно з родиною поета створили літературний конкурс авторських віршів з метою увічнення пам’яті й популяризації творчості поета й журналіста, з метою пошуку нових місцевих талантів.

У КЗ Бершадська бібліотека для відвідувачів презентовано нове видання «Пам’ятаймо Якубівку».