Година гумору «Веселі поради Олега Чорногуза»

До 80 – річчя від Дня народження О.Ф. Чорногуза  – українського      письменника – сатирика, гумориста в Бершадській центральній районній бібліотеці відбулась година гумору «Веселі поради Олега Чорногуза»

 Чорногуз

На світі є багато талановитих митців, але історія пам’ятає тільки тих, хто йде своїм    неповторним шляхом, тих, хто вміє зачепити своєю творчістю за душу. Якщо це      талановитий письменник, то він має власний погляд на минуле, незвичну точку зору на події сьогодення, вміє передбачити майбутнє, цікаво пише про сучасність і сучасників, з гумором про сумне, з жалем про наболіле і читати його ніколи не нудно. Саме таким якостям відповідає відомий письменник та громадський діяч, талановита творча людина Олег Чорногуз.

 

Олег Чорногуз  — найвідоміший сучасний український письменник-сатирик, автор першого українського сатиричного роману.

Народився 15.04.1936 у селі Іванів Калинівського р-ну на Вінничині. Після закінчення Івано-Франківської с/ш № 5 вступив до Чернівецького військового училища, але згодом покинув навчання і вступив на факультет журналістики Київського університету ім. Т.Шевченка, який закінчив 1964 року.

Понад 20 років працював у журналі «Перець» — від фейлетоніста до головного редактора. Лауреат премій ім. Остапа Вишні, ім. І.Багряного, ім. О.Гончара та ін. Серед найвідоміших книг письменника: повість «Голубий апендицит» (за яку і автор, і редакція журналу «Прапор» були піддані компартійній критиці, зокрема й у московській «Правді»); книги гумору та сатири «Портрет ідеала», «Сіамський слон», «Веселі поради», «Між нами кажучи», «Сповідь старого холостяка», «Як доглядати Зевса», «Українські колобки» та ін.

Сатиричні романи: «Аристократ» із Вапнярки» (написаний 1973, опублікований 1979 р.), «Претенденти на папаху» (1983), «Вавілон на Ґудзоні» (1985), «Я хочу до моря» (1974, знятий з друку, опублікований 1989 р.), «Дари піґмеїв» (2005), «Примхи долі» (2006), «Золотий скарабей» (2007), «Ремезове болото» (2007), «Гроші з неба» (2009), «Твори» (в 2 т., 1986), «Твори» (в 7 т., 2006).

Критики зауважують, що довгих час Олега Федоровича сприймали як дотепного гумориста, гострого сатирика-романіста, тонкого психолога й лірика і навіть як філософа та романтика. Але останнім часом письменник виявив себе і в якості талановитого майстра памфлетів, у яких він гостро висміює та засуджує негативні явища в сучасному українському суспільстві. За книжку останніх фейлетонів та памфлетів «Український кентавр» Олег Чорногуз був відзначений престижною міжнародною премією ім.. Івана Багряного.

Нещодавно вийшов до друку його черговий роман, який називається «Дари пігмеїв». Зауважимо, що всі твори літератори проникнуті гумором та доброю іронією, вони завжди злободенні й актуальні, але безмежно гуманістичні. В них висміюються чиновницька дурість та бюрократизм, жага наживи, безпринципне прагнення до влади та «до еліти».

13

На фото: Бібліограф – краєзнавець Юлія Маршук знайомить любителя гумору та сатири Івана Щіпанського з літературою про життя і творчість письменника – земляка.