Історія Пятківської сільської бібліотеки

П’ятківська  сільська бібліотека.

 

Адреса бібліотеки: 24415 вул. Леніна183, с. П’ятківка, Бершадський район,

Вінницька область.

 

Режим роботи: бібліотека працює: з 8. 30 год. до 17. 00 год.

Вихідний день: неділя, понеділок.

Заснована бібліотека в 1947 році.

Фонд бібліотеки -18434 прим.,16 назв газет та журналів.

 

Клуби, об’єднання, гуртки: при  бібліотеці діє народознавчий гурток «Соняшник» для учнів 5-9 класів з популяризації народних свят, обрядів, звичаїв, прилучення дітей до духовних скарбів народу, усної народної творчості.

Клуб захисту прав споживачів «Орієнтир» для читачів від 18 років. Мета: ознайомити населення з законодавством про захист прав споживачів, допомогти вибрати правильну лінію поведінки у випадках їх порушення.

Проектна діяльність: участь в конкурсі від програми «Бібліоміст»з модернізації публічних бібліотек шляхом обладнання їх комп’ютерною технікою.

Сторінки історії.

Бібліотека розпочала свою роботу в сільському клубі у вересні 1947 року. Фонд бібліотеки складав105 книг. Першим бібліотекарем цієї бібліотеки була Підвальна Єлизавета Іванівна, яка працювала до1951 року. Фонд бібліотеки на той час поповнився до 1000 примірників, завдяки сільським жителям, які дарували книги в бібліотеку.

В 1950 році бібліотека перейшла на утримання за  бюджетні кошти. До цього вона була бібліотекою колективного господарства. Комплектування проводилось з Вінницького бібліотечного колектора, а також з магазину культтоварів Бершадської  райспоживспілки. Бібліотека обслуговувала 556 читачів. На бібліотечних пунктах – фермах, тракторних бригадах, польових ланках  обслуговувалося  236 читачів, книгоношами -26 читачів.

В 1951 році бібліотекою завідує Гарник Галина Василівна. Бібліотека містилася в невеличкій кімнаті об’ємом 4,5 кв.м., в якій зберігався книжковий   фонд. Книги розставлялися за відділами в алфавітному порядку. Книжковий фонд уже становив 1593примірники, обслуговувалося 960 читачів. В 1952 році поповнився до

2 221примірника. Обслуговувалося 633 читачі. Книговидача становила 4 918 книг. Колгоспники, які не мали можливості користуватися постійно бібліотекою, користувалися пересувними бібліотеками, яких було 7: в тракторній бригаді – 4,в лікарні-1, на фермі-1, в школі на хуторі Глинське -1.

В1953 році бібліотека знаходилась в приміщенні клубу. При бібліотеці почали працювати ще 3 пересувні бібліотеки в дитячих садках. На той час їх в селі було 3. При бібліотеці числилося 9 читачів  книгонош, які обслуговували 15 осіб похилого віку та інвалідів війни, а також колгоспників на полі. Найкращими книгоношами

були : Чорновол Г.К., Токарчук В.П., Кузьмінчук М.Т., яка обслуговувала свою ланку в літній період на полях.

На той час загальний фонд бібліотеки зріс до 3356 книг,читачів обслуговувалося – 590 чоловік.

В 1961році на посаду завідуючої бібліотекою приходить молодий спеціаліст з бібліотечною освітою Стецюк Лідія Никифорівна.

Для покращення обслуговування читачів у 1964 році було запроваджено відкритий доступ. В 1968 році обслуговувалося 1 011читачів, а в 1969-

1 061читач. З1975 року обслуговувалося -750 читачів.

В грудні 1978 року  бібліотека ввійшла в склад Бершадської централізованої бібліотечної системи.

З 1983 року після закінчення Харківського інституту культури  за цільовим направленням працювала в Бершадській районній бібліотеці Перевозняк Людмила Валентинівна, а потім я перейшла на посаду завідуючої бібліотекою – філією у своє рідне село. Бібліотека до 1986 року знаходилась в старому приміщенні контори колгоспу. В 1986 році побудовано будинок, де було виділено приміщення для сільської бібліотеки. Сьогодні бібліотека знаходиться в гарному приміщенні.

З січня 2002 року  бібліотека передана на утримання за кошти з бюджету сільської ради .

В 2011 році з допомогою голови села Свистуна Леоніда Андрійовича проведено капітальний ремонт приміщення бібліотеки на суму біля 20 тис. гривень, закуплено нові меблі, килимові доріжки. Придбано за кошти сільської ради комп’ютер, копіювальну техніку.

Сьогодні бібліотека намагається бути потрібною людям, як джерело інформації. Створює для своїх користувачів максимально комфортне середовище для усіх тих, кому потрібна книга та психологічне розвантаження.

В практиці роботи бібліотеки використовуються різні форми роботи: вікторини, години спілкування, поетичні вечори, конкурси, бесіди, уроки народознавства. Однією з найбільш ефективних форм популяризації  літератури та формування читацьких інтересів є книжкові виставки. Основну увагу бібліотека спрямовує на популяризацію літератури пов’язаною з висвітленням законів України, Конституції, історичної минувшини, традицій нашого народу, розвитком мови. Цьому сприяють книжкові виставки: «Соборна – мати Україна,одна на всіх  як оберіг», «Велична і свята, ти мати Україно», «Чорнобиль:вічні дзвони у сурми сурмлять», «Жнива скорботи», «Час обирати здоров’я».

З питань краєзнавства діють  виставки «Моє село, для мене ти єдине», «Край, оспіваний солов’ями та поетами». Проводяться з дітьми розповіді –діалоги «Історія мого села», «З криниці пам’яті черпайте», вікторини « Заповідними стежками Вінниччини».

При бібліотеці для учнів 5-9 класів діє гурток з народознавства «Соняшник». На заняттях гуртка ведемо розмову про народні звичаї,обряди,вивчаємо історію краю, народні пісні.

Особливу увагу бібліотека приділяє дітям. Для учнів молодших класів проводиться екскурсії-подорожі у цікаву країну книжкових героїв. Під час яких відбувається знайомство з бібліотекою. Ефективним засобом для залучення учнів 1-9 класів до читання влітку є клуб літнього читання. Не забуває бібліотека і про дітей, які відвідують дитячий садочок. З участю дітей з табору літнього відпочинку для дошкільників проходила акція «Книга іде до дітей», театралізована міні-вистава «У гостях у казки»,

Тісна співпраця у справі популяризації книги поєднує бібліотеку зі школою, будинком культури. Проводяться разом цикли заходів до стусівських та шевченківських днів, літературні години, вечори відпочинку, дитячі ранки, новорічні  і різдвяні театралізовані масові заходи .

Бібліотека нагороджувалась грамотами та подяками районного відділу культури і туризму за організацію змістовного обслуговування користувачів.

Перевозняк Людмила Валентинівна –   завідуюча П’ятківською сільською

бібліотекою

Пят1

Книжкова виставка «Час обирати здоров’я».

Пят2

Засідання членів гуртка з народознавства «Соняшник».

Пят3Перегляд літератури «Шевченко – великий кобзар, поет, художник».

Пят4

Завідуюча сільською бібліотекою  с. П’ятківка  Перевозняк  Людмила  Валентинівна.

Пят6

Екскурсія для дошкільників в  бібліотеці.

Пят-5

Вихованці дитячого садка знайомляться з роботами майстрині вишивальниці   Нагірняк Надії  Іванівни  (друга зліва).

Пят.j7pg

«Талант душі і поклик серця»  – виставка майстрині вишивальниці   Нагірняк  Надії  Іванівни.

Пят-8

Завідуюча сільською бібліотекою  с.  П’ятківка  Перевозняк  Людмила    Валентинівна у м. Вінниця під час відвідування бібліотечного ярмарку «Бібліотечні інновації для громад : створюємо майбутнє». 2013 р.