Історія Романівської сільської бібліотеки

Адреса бібліотеки:Україна. 24463 Вінницька область,

Бершадський район, Романівка, вул.Соборна,1

Режим роботи: бібліотека працює з 12. 00 год. – 16 : 00 год.

Вихідні дні: неділя, понеділок.

Заснована бібліотека 1923 році як хата – читальня.

Фонд бібліотеки:  4 969 прим. книг

Гурток «Друзі бібліотеки» – популяризація знань серед дітей і підлітків про культуру читання, книгу і бібліотеку.

Сторінки історії:

Романівська сільська бібліотека була заснована як хата – читальня в 1923 році. Обов’язки бібліотекаря виконував керівник молодіжного комсомольського осередку Герега Григорій Васильович. Фонд бібліотеки формувався з книг ідейно – політичного змісту та сільськогосподарської літератури. Отримувала бібліотека місцеву газету «Вісті» («Бершадський край»). Бібліотека брала активну участь в ліквідації неписьменності серед жителів населеного пункту. Слухачі осередку «Геть неграмотність» не тільки вчилися читати й писати, а й залучалися до громадської роботи. Учні проводили передплату газет і журналів, видавали стінні газети. У дні революційних свят виступали з декламаціями віршів, залучались до роботи в  хаті-читальні, брали участь у  драматичних, хорових гуртках, заснованих при сільбуді.

У 20 – 30 рр. ХХ ст. обов’язки бібліотекарів виконували сільські активісти на громадських засадах.

В післявоєнний період бібліотека відкрилася в 1947 році. В 1951 -1963 роках бібліотекарем була Романенко Ніна Михайлівна , за освітою вчителька початкових класів. На кінець 1953 року фонд бібліотеки становив 2 035 примірників. За рік бібліотека обслужила  258 читачів і  видала 2 025 примірників книг.

В 1953 – 1963 роках бібліотекарем працювала Дейнега Катерина Макарівна.

В 1961 році вводиться штатна посада бібліотекаря за державний кошт.

В 1963 – 1979  роках бібліотеку очолювала Ковальська Лідія Дмитрівна.

В 1975 році бібліотека перейшла в новозбудований сільський клуб.

Значно поліпшилася матеріально – технічна база і фонд бібліотеки з 1978 року , коли бібліотека ввійшла в склад Бершадської централізованої бібліотечної системи. Бібліотека одержала нові стелажі, столи,шафи. Книжковий фонд бібліотеки становив 7 000 примірників видань.

В 1979 – 1988 роках бібліотекарем була Войтенко Фаїна Олександрівна.

З 1989 року на посаді бібліотекаря І категорії працює Гончаренко Галина Василівна, бібліотекар за фахом.

З грудня 1978 по січень 2002 бібліотека перебувала в статусі бібліотеки – філії Бершадської централізованої бібліотечної системи.

З 2 січня 2002 року  бібліотека передана на утримання за кошти з бюджету сільської ради .

На даний час в бібліотеці нараховується 4 969прим. книг.

Фонд бібліотеки поповнюється за рахунок надходжень з обмінного фонду обласної бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва та проведення серед читачів щорічної акції «Подаруй бібліотеці нову книгу». Бібліотека за кошти бюджету сільської ради передплачує п’ять назв газет і два журнали для дітей.

Бібліотека спільно з місцевою владою, сільським клубом, бере участь в підготовці і проведенні урочистостей з нагоди свят: до Міжнародного жіночого дня, Дня Перемоги, Дня незалежності. Не обходяться без бібліотеки заходи з вшанування пам’яті українського композитора – земляка Родіона Скалецького.

Починаючи з 2008 року бібліотека є постійним учасником виставок дідухів під час проведення обласних фестивалів народної творчості «Скарби Поділля», районних свят до Дня незалежності. Дідухи виготовляються спільно з завідуючою сільським клубом Надією Анатоліївною Горбатюк.

Для організації дозвілля дітей і підлітків проводяться літературні години, вікторини, оформляються книжкові виставки, конкурси малюнків до шевченківських днів, Міжнародного дня захисту дітей «Дзвенять Кобзареві струни», «На загадку є відгадка», «Які чудові ці казки, «Прочитав – намалював»,  «Обряди та звичаї односельчан» і інші.

Бібліотека взяла участь в підготовці матеріалів для видання книг: «Міста і села України. Вінницька область», «Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932- 1933 років  в Україні. Вінницька область», книзі місцевого краєзнавця  Григорія Погончика «Село в краю Бершадськім» (Михайлівка, Романівка, Якубівка : історія та долі)»,  фольклорних та етнографічних записів колишнього педагога, пенсіонерки Ганни Годованець  «Романівське весілля».

Про співпрацю бібліотеки і районного краєзнавчого музею, а також бібліотеку як активного учасника обласних і районних виставок майстрів народної творчості в газеті «Бершадський край » за 7 березня 2013 року надруковано замітку молодшого наукового співробітника музею Оксани Притули «Життя, заквітчане вишивкою».

Бібліотека неодноразово нагороджувалася грамотами обласного та районного відділів культури та туризму за збереження, розвиток і популяризацію традиційного українського мистецтва на Бершадщині.

 

 

Гончаренко  Галина Василівна бібліотекар І категорії   Романівської сільської бібліотеки .

Р01

Гончаренко Галина Василівна – бібліотекар Романівської сільської бібліотеки біля виставки вишитих своїми руками рушників.

Р02

Гончаренко Галина Василівна – бібліотекар Романівської сільської бібліотеки (з лівої сторони) і завідуюча сільським клубом Надія Василівна Горбатюк   (з правої сторони) біля виставки рушників на районному святі до Дня незалежності. 2013 р.

Р03

Година  народознавства «Наш оберіг – українська хустка». 2012 р.

Р04

Майстер клас з української вишивки показують сільські майстрині. 2013 р.

Р05

Романівські посиденьки. 2013 р.

Р06

Виставка – експозиція «Мамині рушники – лебеді білокрилі».

Р07

Під час презентації  книги «Романівське весілля» фольклористки

Ганни Дмитрівни Годованець. 2010 р.

Р8

Учасники презентації книги місцевої фольклористки  Ганни Годованець (в центрі), зліва-начальник відділу культури і туризму Бершадської районної державної адміністрації  Надія Миколаївна Герасимчук, справа – український поет, перекладач, заслужений працівник культури  Михайло Феодосійович Каменюк. 2010 р.

 

 

 

 

.