Історія Серебрійської сільської бібліотеки

 

 

Адреса бібліотеки –Україна. 24441 Вінницька область, Бершадський район

с. Серебрія, вул. Гагаріна, 32.

Режим роботи з 12:00 – 18:00. Вихідні: неділя,понеділок.

Заснована бібліотека в 1929 р.

Фонд бібліотеки – 7 345 примірників книг.

 Гуртки«Фантазія» – декоративно – прикладного спрямування для читачів – дітей середнього і старшого  шкільного віку, «Юні читайлики» – літературний гурток для дошкільників.

Сторінки історії.

Історія сільської бібліотеки дуже давня, але під час жовтневої революції і подій громадянської війни 1917 – 1920 років  усі дані про бібліотеку були втрачені.

Найстаріші жителі села розповідають, що сільська бібліотека була заснована у 1929 році. Вона знаходилася при сільські школі.

 

В окремій   кімнаті, де продавали канцелярські приладдя  для дітей: чорнило, чорнильниці, пера, зошити,  на двох дерев’яних поличках, які змайстрували учні, знаходились книги. За ними вчителі навчали дітей читати. В той час книгами не всі жителі села могли користуватися, бо не знали грамоти.

У 1950 році сільську бібліотеку перенесли в інше місце, в сільську хату.Там на той час вже почала працювати бібліотекарем вчителька Євдокія Тимофіївна. Вона допомагала людямвибирати книги, проводила голосні читання, читала лекції.

У 1958 році бібліотеку знову перенесли в іншу хату, де знаходилась сільська рада. Бібліотечний фонд збагатився до кількох сотень книг і вони вже знаходились не на двох поличках, а на кількох стелажах.

Довго не затрималась бібліотека на своєму місці і уже у 1956 році, сільська рада вирішила від’єднати від себе бібліотеку і перенести до сільського клубу. Споруда була невеличкою за об’ємом. Молодь по вихідних та святах влаштовувала розважальні виступи. При сільському клубі також була кімната для виховної роботи з дітьми, там влаштовували різні гуртки для дівчаток та окремо для хлопчиків. Як для  бібліотеки так і для клубу приміщення було замалим.

1961 року  розпочалось будівництво нового двохповерхового приміщення  для будинку культури. Будівництво завершили в 1964 році .Там і виділили місце для бібліотеки і сільської ради. В цьому місці вона знаходиться і тепер.

В 1965 – 1970 роках бібліотекою завідувала Середюк Олександра Іванівна. Закінчила Тульчинське культурно – освітнє училище. Потім перейшла на роботу в М’якохідську сільську бібліотеку.

З  грудня 1978 року сільська бібліотека набула статусу бібліотеки-філії Бершадської централізованої бібліотечної системи.

Пізніше звідували бібліотекою Ярославська Валентина Петрівна, Козюк Ольга  Василівна. З 1 серпня 2006 року бібліотекарем працює Романецька Наталя Юріївна. Заочно закінчила Тульчинське училище культури.

З другого січня 2002 року відбулась децентралізація бібліотечної мережі району і бібліотека перейшла на утримання за кошти бюджету сільської ради.

У 2005 році голова сільської ради Люльчак Сергій Альбертович допоміг відремонтувати бібліотеку і на даний час вона знаходиться в хорошому стані, тут чисто, світло та затишно. Відвідувачі бібліотеки дуже задоволені і залюбки відвідують сільську бібліотеку.

Нині бібліотека обслуговує 375 читачів, видає їм більше 8 тисяч книг. Фонд бібліотеки на 1.01.2013 року становить7 345 примірників.

Бібліотека отримує 6 назв періодичних видань. Газети для різних груп читачів «Бершадський край», «Порадниця» і для дітей журнали «Барвінок», «Малятко», «Однокласник», «Яблунька».

Бібліотека співпрацює з місцевою владою, будинком культури, загальноосвітньою школою. Проводяться свята  до Дня Святого Валентина «Кохання – поезія і сонце життя».Учні старших класів змагалися в конкурсі на найкращу листівку-привітання, зроблену своїми руками.

 

До відзначення Міжнародного жіночого дня для молодшим читачів були підібрані в бібліотеці вірші про матусю, які вони читали у будинку культури на святковому концерті.

До відзначення Шевченківських днів бібліотекарем була  підготовлена для читачів бібліотеки літературна година «Свою Україну любіть».

Для виховання екологічної свідомості читачів в бібліотеці оформляються книжкові виставки «Ліси – наші брати, річки – сестри», проводяться Дні інформації «Вода – колиска життя на землі»,  «Заповідними стежками Вінниччини».

Сприяють підвищенню культури читання і інтересу до книги у дітей і юнацтва  Дні бібліографії «Бібліотека – друг людини», «Відповідь на все знайдеш у книзі», огляди літератури «Книжковий всесвіт».

Для сприяння розвитку у дошкільників інтересу до літератури і книги, бібліотекарем  створено гурток літературного читання «Юні читайлики». А також для читачів середнього і старшого шкільного віку гурток з образотворчого мистецтва – «Фантазія». Читачі з охоче відвідують заняття із нетерпінням  чекають  наступних.

При бібліотеці створено куточок народознавства, який допомогли зібрати читачі бібліотеки. Подаровані вишиті рушники, сорочки, серветки, свита та шапка. Також посуд – глечики, горнятка, які складені на миснику, та речі для домашнього вжитку, якими обходилися в господарстві.

Бібліотека приділяє увагу створенню папок вирізок з місцевих газет про село. Таким чином в бібліотеці збираються  додаткові краєзнавчі матеріали  – статті, свідчення, фотографії, які розміщуються на краєзнавчій виставці «Моє село –  мій корінь, джерело моє».  Краєзнавчий фонд бібліотеки відображається в краєзнавчій картотеці. Складено бібліографічний список літератури «Що читати про село Серебрію ?».

Бібліотека працює з 12: 00 до 18: 00години і завжди рада  бачити  своїх відвідувачів.

             Романецька Наталка Юріївна –  бібліотекар Серебрійської

сільської бібліотеки

 С01С02

Куточок з народознавства.

С03

Виставка виробів учасників гуртка декоративно – прикладного спрямування «Фантазія».

С06

Заняття гуртка  з образотворчого мистецтва «Фантазія».

С07

Майстриня – вишивальниця біля виставки своїх робі    в бібліотеці.