Історія Серединської сільської бібліотеки

Адреса бібліотеки:Україна. 24400 Вінницька область,

Бершадський район, с. Серединка, вул. Маковійчука, 2,

Режим роботи: бібліотека працює з 11. 00 – 17.00 (без обідньої перерви)

Вихідні дні: неділя, понеділок.

Заснована бібліотека  у 1925 році як хата – читальня.

Фонд бібліотеки: 7  812 прим. книг

Літературний гурток «Друзі бібліотеки». Мета: організація дозвілля дітей молодшого і середнього шкільного віку шляхом виготовлення виробів з різних матеріалів, проведення бібліотечно – бібліографічних занять, участь у масових заходах бібліотеки.

 

                                     Сторінки історії

Бібліотека у с. Серединка була заснована  у 1925 році  як  хата – читальня.

Першим її бібліотекарем була Авксентюк Наталка Лаврівна.

В післявоєнний період бібліотека відкрилась у 1946 році. Була приклубним закладом. Завідував бібліотекою Морванюк Іван. Фонд бібліотеки налічував 160 книг. Потім  бібліотеку очолював – Несварливий Олександр  Трифонович. Поступово фонд літератури зростав. Щомісяця  з бібліотечного колектора надходила література. З 1952 року бібліотекою завідувала Сторожук Надія Іванівна з с. Теофилівки.

З 1957 року по 1961 рік в бібліотеці працює Федченко Ніна Петрівна.

В 1968 році бібліотека перейшла у нову будівлю будинку культури.

В 1961-1973 роках  бібліотеку очолювала   Думанська Ганна Каленівна.

В ці роки створювались бібліотечні пункти на фермі, тракторній бригаді. Активно працювали книгоноші, які розносили  людям похилого віку  книги, журнали, газети. Надходила велика кількість нової літератури, яка знаходила своїх читачів.

В грудні 1978 року Серединська бібліотека ввійшла в Бершадську централізовану бібліотечну систему .

              Матеріально – технічну допомогу бібліотеці активно надавав голова колгоспу «Прогрес» Федір Михайлович Кавун, який очолював місцеве господарство в 1976 – 2006 рр. Було придбано світильники, карнизи, штори, книжкові вітрини. Приміщення бібліотеки опалювалось.

У 90-х роках розквіт бібліотеки припинився, не виділялись кошти на утримання бібліотеки, не надходили нові книги. Значна частина книг в бібліотеці втратила актуальність. З періодичних видань надходили тільки газети «Бершадський край» та « Вінниччина».

З січня 2002 року, в зв’язку зі змінами в бюджетному кодексі, бібліотека була переведена на утримання за кошти бюджету сільської ради.

Близько 40 років очолювала сільську бібліотеку  з червня 1973 по лютий  2013 року моя мама Гомеля Галина Михайлівна.ЇЇ праця  відзначалася неодноразово почесними грамотами районного відділу культури і туризму, обласного управління культури і туризму. За досягнуті успіхи в праці  рішенням виконкому сільської ради заносилася на Дошку пошани територіальної громади. Вона пише вірші, які друкуються в районній газеті «Бершадський край». Ввійшли вони і в  збірку поетичних творів працівників бібліотек Вінниччини «Поезія, що задзвеніла в тиші» і літературно – мистецький альманах П. Маніленка «Сузір’я Бершадських талантів». Людина виняткової працьовитості, творчого пошуку, високого професіоналізму, вона завжди вкладала душу в улюблену справу.

З лютого 2013 року бібліотекарем працюю я, Крилова Олена

Василівна.  Я заочно закінчила Тульчинське училище культури в 2013 році.

Сьогодні бібліотека – це інформаційний, культурно-просвітницький центр на селі, осередок збереження національної культури, народних традицій, звичаїв, центр спілкування усіх жителів.

Щорічно бібліотека обслуговує 375 користувачів, видає близько 7 500  тис. примірників літератури.

Фонд бібліотеки складає 7 817 примірників книг. Поповнюється за рахунок надходжень з обмінного фонду обласної бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва, та проведення серед читачів щорічної акції «Подаруй бібліотеці нову книгу». За кошти з бюджету сільської ради передплачую для різних груп читачів11 назв періодичних видань.

Працює бібліотека, виходячи з особистих, соціальних та життєвих потреб мешканців села. Цьому сприяє співпраця з виконавчим комітетом сільської Ради і депутатами. У виділеній інформаційній зоні „Бібліотека. Влада. Інформація” знаходяться графіки прийомів голови райдержадміністрації, його заступників, керівників структурних підрозділів, голови районної та сільської ради. Крім того зібрані рішення виконкому сільської ради, розпорядження сільського голови. Систематично інформую односельчан про надходження матеріалів з питань діяльності місцевих органів влади, новинок літератури. Бібліотека здійснює цю роботу через надання індивідуальної та групової інформації, також через проведення Днів інформації, експрес-новин.

Історичне краєзнавство є одним з напрямів роботи бібліотеки, що приділяє увагу  дослідженню  та популяризації історичних подій, та видатних  постатей нашої місцевості.

Бібліотека взяла участь в підготовці матеріалів для видання книг: «Міста і села України. Вінницька область», «Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932- 1933 років  в Україні. Вінницька область».

Для  краєзнавчого куточка „Погляд в минуле ” вишукуються нові, оригінальні форми популяризації краєзнавчої літератури, збирається фольклорно-етнографічний матеріал. Користувачі мають можливість ознайомитися із вишиванками, одягом, унікальними роботами з бісеру, різьбою по дереву.

Краєзнавча література відображена у краєзнавчій картотеці, ведеться аналітичний розпис краєзнавчих матеріалів з періодичних видань,збірників. Така діяльність є особливо важлива, адже для користувачів села бібліотека є основним джерелом відомостей про рідний край, його історію та сьогодення.

Також в довідково – бібліографічний апарат бібліотеки входять абетковий  каталог, систематичний каталог для дорослих , систематичний каталог для дітей, систематична картотека статей.

З 1996 року  бібліотека бере активну участь в організації щорічних заходів до Дня села. Це  вже стало традицією і поєднує в собі кілька свят – відзначення Дня незалежності, обжинки і вшанування пам’яті місцевого письменника Василя Думанського. Заходи проводяться 19 серпня на Спаса. Тут виставляються для частування усіх бажаючих дари полів, садів  і городів – яблука, груші, мед. А також виставки вишитих робіт місцевих майстринь Галини Гомелі, Людмили Григоряк, Валентини Жук, Лариси Морванюк, Лідії Музики, Лідії Гембарук, Людмили Мельник, Килини Жук та інших. Оформляється етнографічний куточок «Погляд у минуле», книжкові виставки місцевих авторів, тематична фотовиставка мальовничих видів села. Одного року запрошували  гостей з Сіверського краю  – Чернігівської області. Там теж , недалеко  від обласного центру, є село Серединка. В програму свята входить концертна програма,  вітання сільського голови зі святом і рішенням виконкому про занесення  на Дошку пошани  імені почесних жителів територіальної громади. Віддається шана Василю Думанському. З дитинства прикутий важкою хворобою до ліжка він зумів протистояти її своє слово. Його книги вчать милосердю та доброті, вселяють оптимізм  і допомагають позбутися комплексу меншовартості людям із особливими потребами . Творчість Василя Михайловича вилилась у збірках поетичних і прозових творів «Мій день», «Листопад», «Вибір». Ці книги є у великих наукових та обласних бібліотеках України, університетах та педагогічних інститутах, у всіх бібліотеках для дорослих м. Києва, районних Київської та Вінницької областей, у великих книгозбірнях близького зарубіжжя. Нею поповнились фонди найбільших національних бібліотек 25 країн на всіх континентах земної кулі. Є вона в Індії і США, Франції й Алжирі, Австралії та Колумбії. Мужнє слово В. Думанського зігріває навіть полярників в Антарктиці. З 2006 року започатковано літературну премію ім. В. Думанського.

Нещодавно у селі Серединка відкрилося погруддя на честь відважного партизана Максима Корнійчука, уродженця села. Упродовж десятиліть донька партизанського комісара Максима Корнійчука Майя добивалася визнання подвигу свого батька, котрий очолював потужне партизанське з’єднання в Шабелянському лісі на Вінниччині. В результаті дослідницької діяльності Майя Максимівна Пірогова написала документальну книгу «Невловимий Саша Жалов» і подарувала її бібліотеці. Проводилась презентація книги з участю авторки. Читачі відкрили для себе правдиві сторінки партизанського руху на чолі з М.С. Корнійчуком.

Бібліотека  співпрацює з Серединською сільською радою, дитячим садком, школою, будинком культури.

Діти, юнацтво, молодь стали і користувачами і партнерами  для яких і спільно з ким бібліотека проводить просвітницьку, інформаційну і  дозвіллєву роботу.

У бібліотеці діє літературний гурток  для дітей «Друзі бібліотеки» .

Його метою є  організація  дозвілля дітей шляхом виготовлення виробів з різних матеріалів, проведення  бібліотечних уроків, участь у масових заходах бібліотеки.

На сьогоднішній день бібліотека намагається розвивати і підтримувати у читачів інтерес до книг за допомогою різних форм роботи: конкурсів, вікторин, книжкових виставок, літературних вечорів та ін.

Діяльність бібліотеки має величезне значення для культурного розвитку села. Всі працівники бібліотеки  майже на протязі століття зберігали для нащадків книги та інші документи, в яких зафіксовано все те, що людство відкрило за багато тисячоліть: людські знання, наукові відкриття, тому  в усі часи бібліотека залишається  скарбницею знань.

Крилова Олена Василівна

бібліотекар Серединської сільської бібліотеки.

45

Ветеран бібліотечної праці Гомеля Галина Михайлівна.

0203

Виставки виробів сільських умільців дл Дня Незалежності України     у м. Бершадь.

04

Колаж із рушників вишивальниць с.Серединка.

06

Завідуюча Серединською сільською бібліотекою Гомеля Галина Михайлівна.

11

Найменший читач бібліотеки. Завідуюча дитячим садком «Сонечко»  разом із дошкільнятами в бібліотеці.

12

Книжкова виставка до вшанування Василя Стуса.

13

Гурток «Друзі бібліотеки».

15

Виставка-експозиція «Шевченко для всіх поколінь» і бібліотекар Крилова Олена Василівна.

17

Реклама на асфальті «Читай книжки – будь особистістю!».

18

Учасники виставки «Нове життя старим платівкам» біля бібліотеки

19

Сільський голова Швабський Михайло Вікторович біля виставки до Дня Перемоги.

20

Вишивальниця Бараненко Галина.

21

Книжкова виставка до Дня Перемоги.

26

Учасники презентації книги «Невловимий Саша Жалов»

28

29

30

31

34

Виставка-експозиція «Погляд у минуле».

39

Щорічно за традицією на Спаса проводиться День села, день пам’яті Василя Думанського  та День Незалежності.