Історія Тернівської сільської бібліотеки

Тернівська сільська бібліотека

Адреса бібліотеки: 24443  Вінницька обл., Бершадський район,

с. Тернівка, вул. Святкова, 1

Телефон:  56  7 31

Режим роботи:

Бібліотека працює :

Вівторок, середа, четвер, п’ятниця –  з 12.10 год. до 18.10 год.,

субота  – 10.00 год. до 16.00 год.

Вихідний день: неділя, понеділок.

Заснована бібліотека: в 1950 році

Фонд: 7 814 примірників

Клуби, об’єднання, гуртки: Гурток декоративно – прикладного мистецтва «Умілі ручки» для читачів – дітей середнього шкільного віку, гурток розвитку дитячої творчості для дошкільнят і учнів молодшого шкільного віку «Мамине сонечко», літературне краєзнавчо – пошукове об’єднання«Оберіг» для читачів віком від 18 років.

 Проектна діяльність: участь в конкурсі Міжнародного фонду «Відродження» «Поповнення фондів сільських бібліотек та активізація їх культурно – просвітницької  роботи з дітьми і молоддю».

 Сторінки історії:

На території села Тернівка в післявоєнний період бібліотека функціонує з 1950 року. Розміщувалася вона спочатку в пристосованому будинку (в єврейській хаті на території так званого містечка).

З 1950 по 1955 роки в бібліотеці працювала Бондарчук Ганна Семенівна, колишня підпільниця.

На той час бібліотека складалася з двох кімнат, в одній з яких знаходився фонд, а інша була читальною кімнатою. Крім того бібліотека була культурним осередком села: при ній діяв шашково – шаховий гурток та гурток народних інструментів (зі спогадів дочки бібліотекаря Бондарчук Ганни Семенівни Ніли Олександрівни).

Пізніше в бібліотеці працювали Суходольська Софія Василівна та Кузик Марія Юхимівна.

З травня 1959 року по грудень 1992 року Тернівською сільською бібліотекою завідувала Сікорська Зоя Василівна. Вона була кваліфікованим спеціалістом за що не раз була відзначалася нагородами.

Зі спогадів Зої Василівни на початку її трудової діяльності бібліотека нараховувала 1 200 читачів, а в 70-ті роки – 750 читачів. При бібліотеці діяли гуртки  – драматичний і художнього читання.

Завдяки турботі колгоспу «Комунар»  у 1969 році було завершено будівництво нового приміщення будинку культури, на другому поверсі якого розмістилася сільська бібліотека.

Разом з Зоєю Василівною бібліотекарем  працювала з 1980 по 1984 роки Гончарук Ольга Омелянівна. В цей час в бібліотеці було створено кімнату для дітей. В ній окремо виділили фонд літератури  для дошкільників та учнів 1 – 9 класів.

З 1993 по 1999 роки бібліотекарем працювала Деменьшина Світлана Анатоліївна. Під її керівництвом активно діяв гурток «Книжкова лікарня». Світлана Анатоліївна співпрацювала з шкільним колективом, проводила спільні свята, зустрічі.  Потім  її замінила Кривак Оксана Анатоліївна, яка працювала до кінця 2002 року.

З лютого 2003 року в бібліотеці працює Ярова Оксана Володимирівна.

Нині при бібліотеці діють для читачів від 18 років літературне краєзнавчо – пошукове  об’єднання «Оберіг», для дітей середнього шкільного віку –  гурток декоративно – прикладного мистецтва «Умілі ручки», для дошкільнят та учнів молодшого шкільного віку – гурток розвитку дитячої творчості «Мамине сонечко» .

Учасниками  об’єднання «Оберіг» зібрано спогади очевидців про голодомор 1932 -1933 рр., матеріали  з історії  і сьогодення села. Зібрані матеріали включені при підготовці до видання книг: «Національна Книга пам’яті жертв голодомору 1932 -1933 років в Україні», краєзнавця, директора Бершадської ЗОШ №1Г. Погончик  «Голодомор 1932 – 1933 рр. на Бершадщині», «Історія міст і сіл України. Вінницька область», заслуженого журналіста України П. Маніленка «Сузір’я Бершадських талантів».

В приміщенні сільської бібліотеки розміщена народознавча світлиця. Вишиті рушники, хустки, сорочки, предмети побуту а також інші експонати для світлиці допомагали збирати директор сільського будинку культури Т.М. Олійник та інші учасники об’єднання «Оберіг». Розміщені народознавчі стенди одягу «А сорочка мамина серцю мила», «Берегиня долі хустка, здавен у нашій стороні».

Гурток  декоративно – прикладного мистецтва «Умілі ручки» ведуть дві місцеві майстрині Рибак Ольга Рудольфівна та Ісаєва Ярослава Василівна. Навчають дітей виготовленню виробів з бісеру, стрічок, паперу.

Разом з учнями середнього шкільного віку я відвідую дошкільний навчальний заклад  «Чебурашка». Вони допомагають  розігрувати перед дошкільниками театралізовані вистави за мотивами народних казок «Вовк і семеро козенят», «Історія однієї казки» і інші. З працівниками дитячогосадка організовано гурток дитячої творчості «Мамине сонечко». Він спрямований на розвиток у дітей дошкільного віку моторики рук і уяви.

Оформлені  стенди які дають відомості про історичні місця с. Тернівка, її видатних людей , народних умільців та поетів села.

Під час літніх канікул діє клуб літнього читання для учнів 1-9 класів «Дзвін», який відвідують не тільки сільські діти, але й ті, що  приїжджають в село до рідних на відпочинок. Крім читання книг, учасники клубу беруть участь в проведенні свят літнього циклу.

Тісна співпраця бібліотеки і школи дає змогу популяризувати книгу і читання серед підростаючого покоління. Традиційно разом проводяться заходи під час Тижня  дитячої книги, Міжнародного дня захисту дітей, Всеукраїнського  дня бібліотек. Проводяться екскурсії до бібліотеки, коментовані огляди літератури «Дітям про все на світі», «Книги , які читали мої батьки», організовуються фотовиставки «Герої книг у пам’ятниках», «У вирі бібліотечного життя».

Бібліотечні уроки «Книги, що знають все», «Каталоги і картотеки – помічники у виборі книг»,  «Живи, книго!», театралізовані вистави «Як берегти книгу», «Пригоди української книжки» підвищують культуру читання юних читачів.

В бібліотеці діють книжкові виставки на актуальні теми «Здоров’я -безцінний дар природи», «У світі чарівних казок», «Права людини : чому ми їх повинні знати?» .

Під час урочистих зборів в Будинку культури з нагоди державних свят  Дня Перемоги, Дня Конституції, Дня незалежності бібліотека оформляє виставки робіт самодіяльних митців села, книжкові виставки «Нарешті знищена війна, весняним громом Перемоги», «Україна суверенна: від витоків до сьогодення», «Талантами село зоріє», виставки обрядових хлібів та дідухів «Народу вічний оберіг»  і інші.

Станом на 01.01.2013 рік кількість бібліотечного фонду в бібліотеці становить 7 814 примірників, чисельність користувачів – 378 чоловік.

Тернівською сільською радою для бібліотеки передплачено у 2013 році 12 назв періодичних видань на суму 824 грн., з них – 5 для дітей.

В світі надто багато книжок, і чимало з них є нашими друзями і порадниками. Просто треба вміти їх знаходити. Тому  бібліотека завжди  допомагає користувачам зорієнтуватися в унікальному книжковому

багатстві , а також отримати соціально – значиму інформацію про події світу в якому ми живемо.

 

Ярова Оксана Володимирівна бібліотекар Тернівської сільської бібліотеки

Тер-000012

Ветеран бібліотечної праці Головко Зоя Василівна. 1995 р.

Тер02

Самодіяльна художниця Федорук  Гаїна Михайлівна біля виставки своїх картин.

Тер-01

Майстриня – вишивальниця Озірна Валентина Іванівна біля виставки своїх робіт.

Тер03

У кімнаті – світлиці Тернівської сільської бібліотеки

Тер04

«У вирі бібліотечного життя»- виставка – експозиція  до Всеукраїнського дня бібліотек.

Т-06

Ознайомлення з новинками дитячої літератури.

Тер-08

Бібліотечний урок «Книги, що все знають».

Тер09

 

Тер10

 

Тер11

Учасники флеш – мобу  «Книги читати – усе знати» читачі – діти молодшого і середнього шкільного віку. 2013 р.

Тер-14

Бібліотечний урок для дошкільників «Як берегти книгу».

Тер07

Виставка – вікторина «Герої книг в пам’ятниках»

Т05

Переможці конкурсу малюнків «Я малюю казку». 2013 р.

Тер16

Ярова Оксана Володимирівна – бібліотекар Тернівської

сільської бібліотеки  під час святкування Дня Незалежності України (перша справа)  .