Книги в подарунок

Нещодавно КЗ Бершадська бібліотека отримала в подарунок Двотомник «Це зробила вона» та «Це теж зробила вона» від Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин. Яскраве видання – наймасштабніший за авторським складом проект про відомих жінок в Україні.

«Це зробила вона» — ілюстрована книжка для дітей і підлітків надрукована вперше навесні 2018 року. Книжка-картинка створена в співпраці 120 творців ілюстрацій і текстів, Національного демократичного інституту та Видавництва «Видавництво».

100 історій успіху. 100 жінок, що стали прикладами для наслідування в Україні та у світі. Понад 200 талановитих авторів та авторок, ілюстраторів та ілюстраторок.

Книги створено для дітей та підлітків. Воно містять історії 100 українок, внесок яких у різні сфери життя став неоціненним для країни та світу. Разом з такими вже відомими особистостями, як княгиня Ольга, Леся Українка чи Соломія Крушельницька, книги розповідають й про інших жінок, чиї історії вражають, серед них фізикиня Антоніна Прихотько, біологиня Елен Спарроу, шахістка Анна та Марія Музичук, меценатка Галшка Гулевичівна, палеонтологиня Марія Павлова, лікарка Софія Окуневська і ще про десятки науковець, винахідниць, мисткинь, поеток, активісток тощо.

Видавництво «Видавництво» залучило до співпраці понад 200 сучасних українських письменників, блогерів, журналістів, та ілюстраторів, тож кожна історія написана та проілюстрована абсолютно унікально. Вражає і спектр технік, у яких виконанні ілюстрації: до авторських ілюстрацій додались скульптура, мозаїка, художне скло, витинанка, пластилін, колажі. Візитівкою видання стала можливість використання картонної обкладинки книжки, як трафарету для стенселів. Використання гасел як стенселів спонукатиме дівчаток йти до поставлених цілей та боротьби зі стереотипами.

Кожен із 50 розворотів книжки містить одну історію — ілюстрацію та біографічний текст — про пов’язаних з Україною видатних жінок. Серед героїнь є як дуже популярні особи, так і менш відомі постаті з історії та сьогодення, які зробили вагомий внесок у науку, культуру, політику. І серед творців книги, її текстів та ілюстрацій, є як впізнаванні авторки та автори, так і ті, чиї імена не відомі загалу. В відборі героїнь книги згадується допомога письменниць Катерини Калитко і Олени Герасим’юк.