Книжкова викладка «Голокост – трагедія ХХ століття»

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.1 листопада 2005 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію, якою постановила 27 січня Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту. Хроніка Голокосту – це біль і жах українського народу. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.
Голокост – переслідування і масове знищення євреїв і циган у Німеччині під час Другої світової війни; систематичне переслідування і знищення європейських євреїв і циган нацистською Німеччиною 1933-1945 років; геноцид єврейського народу в часи Другої світової війни, внаслідок якого загинуло до 6 мільйонів осіб.Трагічне повсякдення 1941-го 1943-го років віддзеркалюють архівні документи, спогади очевидців.
Символом Голокосту в Україні став розстріл близько ста тисяч людей, більшість із яких були євреями, у Бабиному Яру (м. Київ).
Масові розстріли тут розпочалися відразу після вступу нацистів до Києва. Від 27 вересня відбувалися щоденні масові розстріли євреїв – військовополонених і цивільних громадян. Їх пік припадає на 29 – 30 вересня, тривалість – щонайменше до кінця жовтня 1941 р. За цей час загинуло 33 771 осіб. До кінця вересня 1943 р. Бабин Яр продовжував залишатися місцем регулярних розстрілів і захоронень. Серед постраждалих – комуністи-підпільники, роми, душевнохворі, заручники, моряки Дніпровської флотилії, в’язні гестапо, українські націоналісти. Весною 1942 р. починає діяти Сирецький концтабір. Бабин Яр став останнім місцем і для його численних ув’язнених. Бабин Яр – некрополь для більше ніж 100 000 цивільних громадян та військовополонених.
У цей день, День скорботи і пам’яті, працівники читального залу Бершадської центральної районної бібліотеки приєдналися до загальної печалі ім’я якої Голокост.Бібліотекар Печенога Л. підготувала книжкову викладку та інформаційне повідомлення «Голокост – трагедія ХХ століття»,були представлені документи, фотографії та публікації періодичних видань.
Під час проведення читачі висловлювали власну думку щодо Голокосту, ділилися враженнями про події та глибоко співчували жертвам Голокосту та тим людям, які дивом врятувалися від масового знищення нацистами.
Тож пам’ятаймо минуле та шануймо пам’ять усіх жертв Геноциду.