«Країна в смартфоні» – книга про інформаційну та гендерну революції.

Світ вступив в нову добу сприйняття інформації, нову добу відносин між чоловіками і жінками.

У серпні 2021 року до 30-ї річниці Незалежності України вийшло літературно-художнє видання «Країна в смартфоні» президента Інституту політико-правових та релігійних досліджень, Олександра Олександровича Герасименка.

Автор відомий цікавою і змістовною книгою «Молодіжна столиця», яка вийшла вторік у видавництві «Знання України» і була позитивно оцінена громадськістю, зокрема в соціальних мережах.

Автор надзвичайно пізнавальної книги на основі діалогів старшого та молодшого покоління захоплено розповідає, занурюючись в історію попередніх століть, про революційні зміни, які принесла у сучасний мінливий світ інформаційна та гендерна революції, що докорінно змінили життя ХХ-го та нинішнього ХХІ-го століття.

«В наш час, – інформує Олександр Олександрович Герасименко, – світ заповнила віртуальна реальність яка впливає на всі сфери життя і в тому числі на освіту. Сучасне інформаційне суспільство було сформовано попереднім розвитком писемності, книгодрукування, телефону, радіозв’язку, телебачення. Людська цивілізація постійно змінювала способи обробки інформації, спосіб виробництва, стиль життя, системи цінностей. Але кардинально зміни відбулися тільки з розвитком епохи комп’ютерних IT технологій. З’явилися цифрові електронні комунікації, радіо, фотографія, телебачення, кіно, IP-телефонія. Комп’ютер забезпечив швидкий пошук, обробку, накопичування, зберігання, опрацювання, подання і передавання графічної, текстової, цифрової, аудіо і відеоінформації.

Люди читають електронні книжки, пишуть листи на електронну пошту, редагують, малюють, рахують числа, грають, створюють музику, зберігають і використовують всі дані в цифровому виді! Якщо раніше дитина традиційно одержувала вербальну інформацію від батьків, школи і друзів, то тепер отримує знання за допомогою новітніх цифрових технологій.

Автор розповідає про історію створення інтерактивного телебачення та штучного інтелекту – молодої галузі досліджень про розумні машини. Машини-роботи здатні аналізувати отриману інформацію, робити висновки, приймати на їхній основі рішення. Пристрої штучного інтелекту вміють постійно навчатися, нагромаджувати знання і успішно використовувати їх, тобто вони мають здатність здійснювати те, що робить людський мозок. Нині штучний інтелект у світі розвивається найстрімкіше, досягає успіхів і стає невід’ємною частиною повсякденного життя.

В книзі з розкриттям сюжету, висвітлюється концепція Президента України зокрема з питань цифровізації, впровадження онлайн-послуг«Держава у смартфоні».

Другою червоною лінією «Країни в смартфоні» є дослідження автора про гендерні стосунки в суспільстві – від часів патріархального ладу давнини – до сучасної гендерної рівності чоловіків і жінок після тривалої боротьби світового жіноцтва за свої права. Ще 100 років тому більшість жінок фактично були позбавлені правового статусу. Шлях до рівноправ’я був складним. Тільки на початку дев’ятнадцятого століття роль жіноцтва у світі почала різко зростати з наданням жінкам рівноправності в суспільному, трудовому та сімейному житті.

Також автор зупиняється на історії вітчизняного жіночого руху в Україні. Феміністичні ідеї в Україні почали активно розвиватися у другій половини XIX століття. Однією із видатних персоналій цього руху безсумнівно єОльга Драгоманова-Косач, відоміша під псевдонімом Олена Пчілка. Вона  мати Лариси Косач, що увійшла в історіюукраїнської і європейської літератури під іменем Леся Українка. Олена Пчілка працювала над організацією українського жіноцтва на Наддніпрянщині. Вона раніше за Миколу Міхновського,  одного із засновників і лідерів Української народної партії, сформувала думку, що «справа незалежності українців – то справа тільки українців». Що наша українська князівна Анна Ярославна молодша донька великого князя київського Ярослава Мудрого та його  дружини, шведської принцеси Інгігерди, дочки шведського короля Улофа III, була другою дружиною французького короля Генріха I. Анна Ярославна була королевою Франції в період 1051–1060 років. На той час, коли жінки взагалі не цікавилися політикою, Анна відігравала важливу роль у політичному житті. Вона проявила себе в цій царині засновуючи монастирі і листувалася з відомими людьми того часу, з таким як папа Римським. Та й інші дві доньки Ярослава Мудрого – старша Анастасія стала угорською королевою, середня Єлизавета – норвезькою, а потім датською!

Розкривається і надзвичайно важлива тема членства України в Європейському союзі та НАТО є запорукою суверенітету та високих стандартів життя українців.

З особливою увагою в книзі «Країна в смартфоні» розкрита тема росту національної свідомості українців у важкий для держави час. У 2014 році порушивши територіальну цілісність України, Росія по-зрадницьки підло здійснила анексію Автономної Республіки Крим та незаконно окупувала окремі території Донецької, Луган­ської областей України, примушуючи отримувати україн­ських громадян російські паспорти. У 2021 року біля українського кордону почалося нарощування ро­сійських загарбницьких військ з метою повного знищення демократичної, незалежної держави.

Саме тому автор книги висловив впевненість про те, що обравши європейський цивілізований вектор розвитку Україна матиме блискуче майбутнє!

«Вільна, заможна, незалежна, демократична Україна, зі своїми традиціями, мудрим, добрим, волелюбивим народом, обов’язково залишиться як суб’єкт міжнародного права у світі, а не лише як чудова згадка на просторах Інтернету та смартфона!»