«Неперевершений гумор Володимира Красіленка»

З нагоди 90-річчя українського поета-земляка, уродженця м. Бершаді українського поета-земляка Володимира Андрійовича Красіленка у КЗ «Бершадська бібліотека» організовано виставку-ювілей «Неперевершений гумор Володимира Красіленка».

Володимир Андрі́йович Красі́ленко  – український поет, член Національної спілки журналістів України, Національної спілки письменників України, кандидат технічних наук. Народився 30 листопада 1931 року в місті Бершадь Вінницької області. Середню освіту здобував в Ободівській початковій школі, Війтівській семирічці та Бершадській середній школі № 1.

Закінчив радіотехнічний факультет Львівського політехнічного інституту. За основним фахом — інженер-електрик у галузі автоматики та приладобудування.

Працював інженером Інституту машинознавства та автоматики Львівського відділення АН УРСР. У 1958 р. вступив до Інституту автоматики і електрометрії Сибірського відділення АН СРСР (Новосибірськ, Росія), де навчався в аспірантурі. У 1967 році отримав звання Кандидата технічних наук. Працював на посаді молодшого наукового співробітника, виконував обов’язки ученого секретаря, а також за сумісництвом провадив заняття на посаді доцента в Новосибірському державному університеті. За конкурсом був обраний у 1969 р. деканом факультету радіоелектроніки Вінницького філіалу Київського політехнічного інституту (нині Вінницький національний технічний університет). Працював на цій посаді до 1975 р. У 1969–1992 рр. — доцент кафедри. Науковий доробок становить близько 30 публікацій, у тому числі 6 авторських свідоцтв на винаходи.

Свій творчій шлях починав як журналіст у 60-ті роки ХХ ст. під час перебування у Новосибірську, дописуючи до газет «Вечерний Новосибирск», «Советская Сибирь», багатотиражки Академмістечка «За науку в Сибири».

З січня 1994 р. працює в жанрі віршованого гумору й сатири, епіграми, пародії, усмішки, шаржу, каламбуру. Друкувався у місцевій та загальноукраїнській пресі.

Отримав Всеукраїнську літературно-мистецьку премію імені Степана Руданського (2008) за збірку вибраного «Помаранчевий синдром»;

Перше місцеу Всеукраїнського конкурсі ім. М. Лукаша «Шпигачки» в номінації «Поезія» (2010). 11 липня 2021 року перестало битись серце Володимира Андрійовича.

Він автор близько десяти книг:«Веселе пекло», «Зимний марафон»,

«Не наступайте на граблі!», «Маленькі пасквілі», «Сатиріаз», «Всього усім не можна дати…», «Помаранчевий синдром», «Зимний марафон», «Колючий сніп», «Свіжа випічка».

КЗ «Бершадська бібліотека» пропонує більш детально ознайомитись із творчістю Володимира Красіленка, завітавши до бібліотеки.