Прес-огляд до Всесвітнього дня боротьби проти раку

4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. До цієї дати у Комунальному закладі «Бершадська бібліотека» бібліограф-краєзнавець Юлія Маршук підготувала прес-огляд «Сьогодні рак не вирок, а хвороба, яка лікується». У прес-огляді зібрані статті з газети «Бершадський край» надруковані під рубрикою «Ваше здоров’я». Лікарі Подільського регіонального центру онкології розповідають про ранню діагностику онкозахворювань різних локалізацій та різні цикли лікування онкохворих: від оперативних втручань до хіміотерапії, променевої, гормонотерапії і таргетної. Лікарі щоразу нагадують, що рання діагностика рятує життя, тому не варто нехтувати щорічними медичними оглядами, скринінгами та обстеженнями у фахівців.

                       Рак — це друга з основних причин смертності у світі після серцево-судинних   захворювань. Онкологічні захворювання належать до числа найважчих і найнебезпечніших у світі, які щороку забирають сотні людських життів.

В Україні – більше мільйона онкохворих пацієнтів, щодня реєструється 373 нових випадки захворювання і щодня 164 людини помирають від раку. Проте за даними ВООЗ, 30-50% ракових захворювань можна попередити. У статтях лікарі розповідають, як запобігти цьому захворюванню, які обстеження і коли потрібно робити та про новітні розробки у лікуванні.

            Та попри все, діагноз «рак» — не вирок, хворобі можна ефективно протистояти. У боротьбі із цією грізною недугою важливий час, якого не можна втрачати. Ризик занедужати на рак мають кожен четвертий чоловік і кожна п’ята жінка. Рак помітно молодшає. у будь якому віці, аби захистити себе, не ігноруйте профілактичні обстеження. Зробіть своїм життєвим правилом принаймні раз в рік організовувати «дні здоров’я» і почніть регулярні огляди у лікарів. І не для того, щоб почути страшний діагноз, а перш за все переконатися, що ви «здорові», і бути спокійним. Завітайте у бібліотеку та ознайомтесь із представленими матеріалами. Турбуватися за власне здоров’я – це особисте завдання кожного з нас!