Презентація відео-ролика «Прапор миру, вірності і волі »

   Історія українського прапора віддзеркалює всю історію Української державності – з прадавніх часів і до сьогодні.

Вперше офіційно прапор було  затверджено 27 січня 1918 року в Тимчасовому законі про флот УНР.  На есмінцях і лінкорах, що базувалися у Севастополі, було піднято український стяг. Він використовувався стихійно, порядок його барв ще не був усталений. Траплялися обидва варіанти розміщення смуг – як синьо-жовте, так і жовто-синє. Натомість у всіх ухвалених українськими урядами документах 1918 року затверджено саме синьо-жовте поєднання кольорів.

 Упродовж віків українці боролися за незалежність, пройшли через зради, війни та голодомори. А здобувши таку омріяну свободу та державність, уже поколінню наших сучасників  довелось захищати  свободу та європейський вибір під час революції Гідності та  війни на Сході України.   І синьо-жовтий стяг став символом не лише Української держави, але й усієї української нації, яка доводить свою ідентичність, історичну спадковість, прагнення свободи і справедливості, готовності до боротьби за власну честь.

    Синьо-жовті кольори символізували Київську Державу ще до християнізації Русі. Вперше поєднання синього і жовтого з’явилося на гербі Львова: Данило Галицький подарував місту, заснованому у 1256 році, герб із зображенням жовтого лева на блакитному тлі.

 У Комунальному закладі «Бершадська бібліотека» організовано тематичні викладки літератури  для всіх груп користувачів. Запрошуємо відвідати бібліотеку та детальніше ознайомитись з історією нашого Державного Прапора,  який    Верховна Рада України затвердила 28 січня 1992 року.  Український прапор, який був довгий час національним символом, став згідно з 20-ю статтею Конституції Державним прапором України. І сьогодні наш синьо-жовтий прапор майорить у кожному місті і селі України.