Проведено виїзди до сільських бібліотек громади

 

Методистом КЗ «Бершадська бібліотека» Катериною Нагірняк  проведено виїзди до сільських бібліотек громади з метою надання методичної допомоги бібліотечним фахівцям.

Під час візитів  опрацьовано питання щодо  роботи з бібліотечним фондом, зокрема: вилучення літератури, методика переобліку бібліотечного фонду, комплектування книгами та періодичними виданнями, сучасні форми  роботи з читачами. Також за потреби під час виїзду проводились  індивідуальні  навчання з професійного удосконалення цифрових навичок «Дія. Цифрова  освіта» для працівників сільських бібліотек громади.

    Катерина Нагірняк також звернула увагу, що Верховна Рада України  проголосувала в першому читанні нову редакцію Закону “Про бібліотеки і бібліотечну справу”, який пропонує осучаснити чинний закон. У новій редакції мають з’явитися такі  нові поняття, як публічна бібліотека, бібліотечний пункт, електронний документ, національна бібліографія тощо, інша класифікація бібліотек за формами власності та призначенням.

Законопроєктом запропоновано публічний механізм реорганізації чи ліквідації публічних бібліотек, що має убезпечити їх від хаотичного закриття та спрямований на недопущення обмеження прав громадян на бібліотечне обслуговування.

  Сільська бібліотека сьогодні має бути соціально-комунікаційним центром села. Тому  бібліотеки дедалі частіше стають  місцем спілкування й організації змістовного дозвілля, пропонуючи поряд з традиційними інноваційні бібліотечні послуги. Від рівня поінформованості сільських мешканців залежить культурний, соціальний та освітній розвиток села.