Різдвяні прикраси українців

Різдвяні прикраси українців

“Різдвяні прикраси українців” – цій темі  було присвячено  засідання читацького об’єднання “Співрозмовник”, яке відбулося в читальному залі Бершадської центральної районної бібліотеки. Нашим співрозмовником  була вчитель українознавства з чималим читацьким стажем, керівник гуртка “моделювання іграшок-сувенірів” Бершадської СЮТ – Вікторія Володимирівна Дудіна.

100_2738

 

Пригадали, як святкували новорічно-різдвяні свята наші пращури, які власне вміли не нудьгувати, зробити ці дні яскравими, колоритними. Вони направду проходили в наших прадідів по особливому, з якоюсь тільки слов’янам притаманною душевністю, традиційною обрядовістю – без яких і свято не свято.

100_2742

 

Обов’язково прикрашали оселю. Серед традиційних прикрас – різдвяний “павук”. “Павуків” підвішували в хаті до стелі. Завдяки руху повітря, вони поверталися в різні боки, створюючи враження живої істоти. Таких “павучків”вважають оберегом та символом створення світу та роду.

100_2731

 

Як правило їх виготовляють із соломинок. Вікторія Володимирівна запропонувала зробити їх з паперових трубочок. З ними виявилось легко працювати. Всі досить швидко освоїли техніку виготовлення “павучків”. Одного залишили  напам’ять в читальному залі. Українці вірили, що “павучок” дарує хорошу енергетику, вбираючи негатив та даруючи гарний настрій.

100_2752