Тематична виставка «Чорнобиль – довгий слід трагедії»

Комунальний заклад «Бершадська бібліотека» пропонує ознайомитись із книжковою виставкою,   яка приурочена  Дню вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Метою виставки є виховання патріотичних почуттів у читачів.  Обізнаність та пам’ять   про долі сотень тисяч відомих та безіменних приборкувачів оскаженілого «мирного атому» та його жертв – наш громадянський обов’язок.

14 грудня в Україні відзначають День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС – людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію 20 століття, що сталася 26 квітня 1986 року. Саме цього дня відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.

    У 1986 році спільна праця тисяч людей різних професій – енергетиків, будівельників, військових, медиків, інженерів та науковців зупинила критичне поширення радіоактивних речовин із зруйнованого реактора 4-го енергоблока Чорнобильської АЕС. Близько 600 000 чоловік з усього СРСР можуть називати себе ліквідаторами. Найпершими над усуненням наслідків вибуху працювали співробітники станції, пожежники і поліцейські. Всі вони ризикували власним здоров’ям , а подекуди і життям. З усіх куточків країни до ЧАЕС з’їжджалися тисячі людей: хіміки та фізики, військові, солдати-строковики, будівельники, бульдозеристи, водії, кранівники, зварювальники … тисячі і тисячі людей.

Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ.

Низько вклоняємось ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали в 30-кілометровій зоні радіаційного лиха, аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії.

Теги: