Відео – презентація «Я любив вас усіх, а найбільше любив Україну…»

КЗ «Бершадська бібліотека» пропонує до перегляду онлайн – презентацію  «Я любив вас усіх, а найбільше любив Україну…»

    30 листопада виповнюється 70 років від Дня народження Героя України, народного артиста України Назарія Яремчука.  Вшановуючи  пам’ять  видатного співака, бібліотекар читального залу КЗ «Бершадська бібліотека» Людмила Печенога  підготувала онлайн- презентацію «Я любив вас усіх, а найбільше любив Україну…»

   Назарій Яремчук – ціла епоха в українській естраді. Його образ асоціюється із справжнім українцем, для якого найважливішими  були родина і Україна. З ним облетіли світ наші українські пісні – “Червона рута”, “Водограй”, “Смерекова хата”, “Стожари”, “Гай, зелений гай”, “Родина”, “Я піду в далекі гори”, “Пісня буде поміж нас”, “Писанка”, “Гей ви, козаченьки”, “Я ще не всі тобі сказав”…

   Назарій Яремчук народився 30 листопада 1951 року в селі Рівня Вижницького району Чернівецької області в селянській родині Назарія та Марії Яремчуків.  Після закінчення школи, мріючи стати мандрівником, на зразок Жака Іва Кусто, Назарій подав документи в Чернівецький університет на географічний факультет, але не пройшов по конкурсу. Довелося йти працювати сейсмологом у Західноукраїнській геологорозвідувальній партії. За направленням військкомату навчався на курсах водіїв. Тільки з другої спроби у 1970 році  вдалося вступити до університету.

    З осені 1969 року хлопець почав співати у «Смерічці». Перше мистецьке визнання принесли пісні “Червона рута” і “Водограй” В. Івасюка, “Горянка” і “Незрівняний світ краси” Л. Дутковського. За виконання цих творів ансамбль “Смерічка” та його солісти Н. Яремчук та В. Зінкевич були удостоєні звання лауреатів Всесоюзного конкурсу “Алло, ми шукаємо таланти”, а також “Пісня року-71/72″, на яких вони підтвердили високу артистичну майстерність

   В 1978 році Яремчуку присвоєно звання Заслуженого артиста України. Його також нагороджено орденом Дружби народів.

    1981 рік став для Назарія стежкою до міжнародного визнання. Ансамбль “Смерічка” представляв державу на міжнародному конкурсі «Братіславська ліра». Соліст Яремчук став його лауреатом.

   1987 — Назарію присвоєно звання Народного артиста України. Це була констатація факту його надзвичайної популярності й народної любові. 

    Упродовж мистецького життя артист записав понад 150 пісень та здійснив гастрольні поїздки по всіх республіках колишнього Радянського Союзу й інших країнах світу.

1991–1993 це  роки поїздок в Канаду, США, Бразилію… У багатьох країнах світу почули його пісні.

  30 червня 1995 року після довготривалої хвороби Назарій Яремчук помер у Чернівцях. Співака поховали на центральному кладовищі Чернівців.

    За визначні особисті заслуги перед українською державою в розвитку музичної культури, формуванні національної ідентичності, багаторічну плідну творчу діяльність і високу виконавську майстерність Назарій Яремчук посмертно удостоєний звання Героя України та ордена Держави.