Виставка майстрині Сербіної Любові «Писанкове диво»

В Комунальному закладі «Бершадська бібліотека» представлена виставка «Писанкове диво» майстрині Любові Сербіної.

Писанка — яйце, декороване традиційними символами, які намальовані за допомогою воску й барвників. Цей вид мистецтва поширений у багатьох народів світу. З писанками і фарбованими яйцями пов’язано безліч легенд, повір’їв, переказів, звичаїв, традицій, обрядів, які виникли ще в язичницьку добу, видозмінювалися, а з прийняттям християнства набули нової якості – пов’язаної з дійством освячення паски під час найголовнішого християнського свята — Великодня. Звідси і їхня назва — «великодні яйця».

Саме писанці – мальованці присвячена виставка «Писанкове диво» Любові Сербіної, жительки м. Бершадь, на якій представлені авторські писанки –  мальованки майстрині. Мальованки є сюжетними комплексами на тематику, що відображає художню індивідуальність і вподобання Любові Григорівни. Писанки милують око своєю красою та багатством узорів і кольорів. Це не просто красиво розфарбоване яйце, а це ще й глибокий символізм у кожній крапочці та рисочці.

Також користувачі бібліотеки мають можливість поповнити свої знання про писанку за допомогою книжкової виставки «Великий день –  Великдень», де представлені видання, які розповідають про народні традиції відзначення Великодня. Користувачі мають можливість ознайомитись із книгами етнографів О. Воропая, В. Скуратівського, Г. Лозко, які висвітлюють національні особливості українських свят, зокрема, Великодніх, а також традиції та звичаї пов’язані з цим святом.