Виставка-ювілей «Талант відданий людям»

           Благодатна, розкішна Бершадська земля впродовж віків буйно родила не тільки жито-пшеницю, але й талановитих людей, які плекали цю землю, прославляли її у віршах, піснях, мистецьких творах та жили в гармонії з оточуючим світом.

Свій внесок у літературну скарбничку привнесла й поетеса-землячка, уродженка с. Михайлівка Марія   Сергіївна Ясакова (Рудик), яка 15 серпня відзначає гарний 80-річний ювілей. З цієї нагоди та з метою популяризації творчості відомої поетеси у КЗ Бершадська бібліотека розгорнуто виставку-ювілей «Талант відданий людям»

             Народилась Марія Сергіївна в дружній, багатодітній родині, була четвертою дитиною в сім’ї Рудиків. Загалом в родині зростало шестеро дітей. З дитинства Марія Сергіївна полюбляла читати, гарно вчилась в школі. Згодом пані Марія вступила до Вінницького педагогічного інституту імені М. Островського на фізико-математичний факультет, який закінчила з відзнакою. Трудова діяльність розпочалась у місті Гайсині, де Марія Сергіївна знайшла свою другу половинку. Разом щасливе подружжя виховувало двох доньок. В 1974 році родина переїздить до Тульчина. Поєднуючи працю на педагогічній ниві з навчанням на історичному факультеті Луцького педагогічного університету Марія Сергіївна робить перші спроби у написанні віршів. Працювала викладачем фізики й історії в школах Тульчинського району, інспектором і методистом Тульчинського районного відділу освіти. Дедалі більше авторку захоплювало написання поезії, слухачами якої спершу були члени родини. Тематика творів різнобічна від віршів про кохання і рідний дім, Україну, неповторну красу природи, згодом з’явились твори для дітей.

        Талант не залишився непоміченим, вірші нашої землячки перетворились на пісні. Музичні твори відомих композиторів на слова Марії Ясакової є в репертуарі народних та заслужених артистів України. У тісній співпраці з композитором Ольгою Янушкевич було створено понад 100 пісень для дітей та дорослих. Виконавці творів нашої землячки ставали призерами районних, обласних та міжнародних конкурсів, таких як «Музична парасолька», «Дударик», «Перлини Поділля», «Тростянецькі самоцвіти». У різні роки були видані книги-пісенники для дітей молодшого та середнього шкільного віку: «Камертон душі», «Веселкова», «Дорога до мами». А також авторка видала збірку казок у віршах «Чарівне вогнище».

Ніколи Марія Сергіївна не стояла осторонь громадського життя. Вона входила до мистецького об’єднання «Оберіг», літературного об’єднання ім. В. Стуса. Завдячуючи неспокійній, творчій вдачі залишається активною громадянкою навіть перебуваючи на заслуженому відпочинку.

       Бершадщина пишається творчою особистістю, та бажає Марії Сергіївні міцного здоров’я, творчого довголіття, сімейного затишку та багато поціновувачів поетичного таланту.