«Загадковий і фантастичний світ Станіслава Лема» – виставка-ювілей

«Загадковий і фантастичний світ Станіслава Лема»12 вересня виповнюється 100 років із дня народження Станіслав Германа Лема, який народився у Львові 1921 року в сім’ї лікаря.

У Львові Станіслав Лем провів дитячі та юнацькі роки. Спогадам про дитинство та Львів Станіслав Лем присвятив книгу “Високий замок”.У 1945 році родина Лемів репатріювалася до Кракова, де Станіслав вступив на медичний факультет Ягеллонського університету. Після закінчення університету у вільний час від лікарської практики Лем почав писати оповідання.Вперше його твори були опубліковані в 1946 році – у світ вийшли науково-фантастичні повісті.

Пізніше це захоплення переросло в основне заняття, і перший літературний успіх прийшов до Лема після публікації роману «Астронавти» в 1951 році, який потім неодноразово публікувався за кордоном і завоював широку популярність.Але на високий п’єдестал визнаного авторитету в області наукової фантастики Станіслава підняв інший його роман – «Магелланова хмара» (1955). З цього часу Лем – професійний письменник. Популярність прийшла до нього швидко. За чверть століття він створив кращі свої науково-фантастичні твори, в яких викривав споживацьке ставлення до життя і мілітаризм. За творами Лема знято кілька фільмів.

Твори Лема – високоосвіченої людини, що прекрасно розбирався в астрономії та біології, кібернетиці та фізиці – рясніють інтелектуальним гумором і грою слів. Його книги перекладені на 41 мову, їх тираж становить близько 30 млн. примірників. Станіслав Лем член Польської Асоціації Письменників, лауреат багатьох національних і зарубіжних премій, володар кількох вчених ступенів.Помер Станіслав Лем 27 березня 2006 року в Кракові.Станіслав Лем – автор творів-легенд, на яких виросли покоління шанувальників наукової фантастики, – “Соляріса”, “Едему”, “Зоряних щоденників Йона Тихого” – і безлічі інших. Станіслав Лем -письменник, якого критики називали “останнім з філософів-енциклопедистів”. Але перш за все Станіслав Лем – класик світової літератури XX століття.