«Зі спогадів матері про війну та концтабір…»

Напередодні  Дня Пам’яті та примирення в Україні і 76-ою річницею Перемоги над нацизмом у  Другій світовій війні та Дня матері працівники КЗ Бершадська бібліотека організувала зустріч читачів з Захарчук Тетяною Валентинівною, яка розповіла про спогади своєї покійної матері Захарчук (в дівоцтві Кравець) Онисі Федорівни, колишньої ув’язненої концтабору Аушвіц. З сльозами на очах Тетяна Валентинівна зачитувала написані її мамою стрічки спогадів про початок війни, та про те, як її забрали в Германію. Видана музеєм «Освенцім-Бжезінка» архівна довідка свідчить про те, що О.Ф. Кравець 24листопада 1943 року була насильно вивезена до Німеччини.  Як ув’язненій концтабору Аушвіц їй був присвоєний табірний номер 69246, який на все життя зберігся нижче ліктя на лівій руці.

Нелегка доля випала Онисі Федорівні, про те вона не втрачала оптимізму, віри в Бога та прожила до 93 років. Жінка багато читала, любила вишивати та розгадувати кросворди. Довгі роки Онися Федорівна приховувала табірний  номер, тому що сталінська влада розцінювала полонених, як зрадників. Неохоче розповідала дітям та онукам про важкі роки та перебування у концтаборі, а записати власні свідчення про ті події, з іменами та прізвищами поліцаїв змогла лише в останні роки життя.

Донька Тетяна дбайливо зберігає зошит з нотатками мами, документи та фото, як справжню сімейну реліквію. І хоча мати відійшла вже за обрій, її спогади завжди будуть пам’ятати люди.

#культураВінниччина #Марафон_памяті #Перемога76