Бесіда-інформація «Григорій Сковорода – український філософ-мандрівник»

      

Святкування 300-річчя Григорія Сковороди – одна з ключових культурно-мистецьких подій 2022 року. Для користувачів КЗ «Бершадська бібліотека» бібліотекарі відділу обслуговування дітей провели бесіду-інформацію «Григорій Сковорода – український філософ-мандрівник». Захід  проведений з метою  формування у дітей  уявлення про діяльність філософа Григорія Сковороди, який є непересічною особистістю України і світу, тому кожен українець має пишатися, що саме наша країна є його найріднішою домівкою. 

Виповнюється 300 років від дня народження на нашій землі великого сина українського народу, мислителя, філософа, письменника, педагога Григорія Савича Сковороди. Він і через три сотні літ залишається нашим сучасником, чиї мудрі поради допомагають і ще будуть допомагати нашому народу. Долучитися до його мудрості, світлого поетичного слова справа честі і для нас.

Ми маємо щасливу нагоду пройтися стежками його життя, перечитати сторінки його творів. Двадцять п’ять років мандрував дорогами України незвичайний подорожній, проповідуючи серед народу свої філософські та соціальні погляди. Він відстоював ідею рівності між людьми, права кожного, незалежно від соціального становища,  на щастя і волю, вважаючи волю найвищим досягненням людини. Шлях до ідеального суспільства Григорій Сковорода  бачив у вихованні нової людини через самопізнання, доступне їй завдяки розуму і внутрішньому чуттю.

Він умів насолоджуватися кожною миттю життя. У своїх творах саме цього і вчить кожного з нас: «Шукаємо щастя по сторонах, по віках, по станах. А воно скрізь і завжди з нами, як риба у воді, так ми в ньому. Не шукай його ніде, коли не знайдеш скрізь. Воно преподібне до сонячного сіяння: відкрий тільки вхід йому в душу свою».