Бібліотека – місце сили української громади

Комунальний заклад «Бершадська бібліотека» провів  фаховий семінар для бібліотечних працівників публічних бібліотек територіальної громади.  Про успішні проекти, плани, проблеми і основні напрямки діяльності  у поточному році інформувала директор КЗ «Бершадська бібліотека» Людмила Німчук.  Сьогодні  кожна бібліотека має бути інформаційним центром для населеного пункту,  де є книги, газети, журнали, Інтернет та живе цікаве і корисне спілкування.  Поговорили і про цікаві  ініціативи, які треба брати  до уваги та їх розвивати. Акцент на  на приємній атмосфері та зручному спільному просторі бібліотек,  де  можна розвиватися та дізнаватися про нове і старе, про сучасність і традиції українців.   Але щоб насправді стати центром суспільної взаємодії та спілкування, бібліотеки мусять бути відкритими до потреб своєї аудиторії.

    Триває повномасштабна війна Росії проти України. Росія практично  руйнує українську освіту та культуру, щоб позбавити нас власної історії.  Нинішня війна розпочала новий літопис бібліотек воєнного періоду. Бібліотеки України  волонтерять, плетуть сітки, ліплять вареники, збирають кошти, працюють у кіберпросторі проти дезінформації. Бібліотеки проводять навчання з невідкладної медичної допомоги, приймають переселенців, надають їм допомогу  В умовах воєнного стану, українські  бібліотеки прагнуть бути ближчими до кожного користувача, пропонують скористатися спектром бібліотечно-інформаційних онлайн послуг, започатковують роботу нових проектів. Бібліотекарі тримають  культурний рубіж –  цікавий, корисний та безмежний світ інформації.

Війна стала випробуванням для всіх нас, вона зламала наші плани, але ми незламні,  бібліотеки переформатували свою роботу, змінили акценти та форми заходів. З перших днів бібліотеки долучились  до активної волонтерської діяльності, посилення національно-патріотичних заходів та роботі з внутрішньопереміщеними особами.   

    Працівники бібліотек підготували низку патріотичних відеоінтерв’ю, презентацій та відеобесід, які були розміщені на офіційному сайті бібліотеки та активно поширені в соцмережах. Зараз до бібліотек почало приходити більше людей, які цікавляться історичними та краєзнавчими книгами. Це спричинено тим, що люди хочуть докопатися до істини про те, яка Україна і зрозуміти  витоки державності, здобуття суверенітету .

    Ми переконались, що  у період великих випробувань книги залишаються людям вірними друзями, порадниками, втішниками. Завдяки підтримці місцевої влади  ми продовжуємо працювати. Те, що бібліотеки Бершадщини  відкриті, підіймає дух наших читачів, які використовують кожну можливість для спілкування з книгою. Бібліотеки важливі і це не просто слова, адже рашисти на окупованих територіях найперше знищують українські книги у бібліотеках, бо бібліотека – це інформаційний центр, комунікативний майданчик громади, де є  інформація, книга, газета, журнал, комп’ютер, настільні ігри і спілкування для різних категорій користувачів.  Бібліотека і війна: наш заклик  згуртовуємось задля перемоги, бо згуртованість перетворює нас у воїнів, що боронять свою землю, кожен на своєму фронті. І доки військові відвойовують загарбані окупантами території на фронті, українська бібліотека стає потужним центром інформаційної боротьби.

Головне завдання бібліотекарів Бершадщини: зберегти, популяризувати та передати наступним поколінням наші звичаї і традиції, наше друковане слово, нашу історію . Тому бібліотеки громади і надалі будуть ініціювати та проводити різноманітні народознавчі проекти, меморіальні інформаційні  та культурно – освітні заходи.