Дивіться, слухайте, читайте творчість  талановитих митців «Розстріляного відродження»

Комунальний заклад «Бершадська бібліотека» запрошує на інформаційний перегляд літератури під назвою „ Розстріляне відродження – знищення культурної  еліти  України».  На ньому представлені книги і матеріали присвячені цій трагічній темі, а також книги письменників , які постраждали від радянської влади в період  Розстріляного відродження.

«Розстріляне відродження» – літературно-мистецьке покоління 20-х – початку 30-х рр. в Україні, яке створило  високохудожні твори у галузі літератури, живопису, музики, театру   та  було знищене тоталітарним сталінським режимом.

Термін «Розстріляне відродження» вперше запропонував діаспорний літературознавець Юрій Лавріненко, вживши його як назву збірника найкращих текстів поезії та прози 1920-30-х рр. За це десятиліття (1921–1931) українська культура спромоглася компенсувати трьохсотрічне відставання й навіть переважити на терені Вітчизни вплив інших культур, російської зокрема (на 1 жовтня 1925 року в Україні нараховувалося 5000 письменників).

Початком масового нищення української інтелігенції вважається травень 1933 року, коли 12– 13 відбулися арешт Михайла Ялового і самогубство Миколи Хвильового, у харківському будинку «Слово».

Кульмінацією дій радянського репресивного режиму стало 3 листопада 1937 року. Тоді, «на честь 20-ї річниці «великого жовтня» у Соловецькому таборі особливого призначення за вироком Трійки розстріляний Лесь Курбас. У списку «українських буржуазних націоналістів», розстріляних 3 листопада також були Микола Куліш, Матвій Яворський, Володимир Чеховський, Валер’ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер’ян Поліщук, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Михайло Козоріс, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий та інші. Загалом, в один день за рішенням несудових органів, було страчено  понад 100  ОСІБ !!! представників української інтелігенції – цвіту української нації. Не відомі точні дані щодо кількості репресованих українських інтелігентів у часи сталінських репресій періоду Розстріляного відродження. За деякими даними це число сягало 30000 осіб.

«Розстріляне відродження» — унікальна доба, що породила когорту непересічних письменників. Незважаючи на терор, совєтські репресії та трагічний фінал, вони були спраглими до життя та створили повнокровний модерн, що яскраво видніється на світовій карті. Знати, пам’ятати , шанувати кожного українця, який боровся за державу Україна, за волю українського народу та писав правду про нашу націю  наш обов’язок.

 Дивіться, слухайте, читайте талановитих митців «Розстріляного відродження»,  вони боролися за нас.