Етнографічна година «Мамина хустка – оберіг родини»

Про давні хустки, які часто стають ключем до цікавих, а інколи й таємничих історій, їхнє значення в житті українського жіноцтва, манери пов’язувати та носити, прикрашаючи навіть сучасний одяг, мали нагоду сьогодні дізнатися учасники Університету третього віку. Саме українській хустці, як найціннішій реліквії, була присвячена етнографічна година «Мамина хустка – оберіг родини»,  підготовлена спільно бібліотекарями Комунального закладу «Бершадська бібліотека» Аллою Іванчишиною та Світланою Єгоровою.

Учасники заходу дізналися якими ж були хустки в давнину, про побутове і обрядове значення берегині вроди. Ведучі заходу запросили  присутніх у краєзнавчо – народознавчу подорож до бабусиної скрині.  Повідали  про скарби, що знаходились у бабусиній скрині, це і вишиті рушники і  сорочки, дівочі віночки та  жіночі прикраси –  намисто. Але найбільшу увагу привернули хустки, різні за розміром та кольорами.

 Хустини накинуті на плечі всіх присутніх у залі,  вносили у захід яскравий колорит та жвавий інтерес, приємні емоції.   

Про історію стародавніх хусток  дуже цікаво   розповіли  учасники заходу.

Захід супроводжувався слайд-презентацією про історію української хустини, народні повір’я та звичаї, пов’язані  з нею.

В бібліотеці організована виставка «Берегиня вроди – хустка», яка  дозволила розширити уявлення  про українську хустку ,історію виникнення та її значення у зовнішньому вигляді української жінки. Гості ще довго не розходились, висловлювали свої емоції, фотографувались.

Нехай барвисті, як сад навесні, мерехтливі, як світанки над річкою, наші рідні українські хустки залишаються в серці кожної українки. Цього дня можна було доторкнутися до хустини, набратись позитивної енергетики й загадати бажання: яке неодмінно збудеться!