Етнодень в бібліотеці «ВЕЛИКОДНІ ГАЇВКИ»

     В читальній залі Комунального закладу  «Бершадська бібліотека»  відбулась етномандрівка «Великодні гаївки». На захід, який проведений у форматі проекту «Етнодень в бібліотеці»  завітали учні 6 – Б класу ЗЗСО №3 (класний керівник Альона Шевчук) та учні 6 – В класу ЗЗСО №3 (класний керівник Олеся Орлик ),  вихованці КЗ «Бершадська дитяча музична школа», начальник відділу культури, молоді, туризму та охорони культурної спадщини Бершадської міської ради Наталя Гаврилюк.

   Присутніх вітала  директор Комунального закладу «Бершадська бібліотека» Німчук Людмила Михайлівна, яка є ініціатором проекту «Етнодень в бібліотеці», яка зазначила, що найкраще  історію  свого народу можна пізнати, вивчаючи його звичаї, традиції, вірування. Кожного бібліотечного етнодня ми мандруємо в часі і дізнаємося щось нове цікаве про життя наших пращурів. Кажуть, хто забув звичаї своїх батьків  – він загублений для свого народу. Отож, давайте сьогодні разом  продовжимо вивчати народні традиції, пов’язані з найулюбленішим весняним святом усіх християн.

    Ведуча Катерина Нагірняк розповіла про цикл народних весняних свят, пов’язаних з стародавніми віруваннями, супроводжених піснями, іграми та хороводами. Головним святом весняного циклу є Великдень — найбільше християнське свято, коли ми з глибокою вірою в серці промовляємо  слова: «Христос Воскрес!» «Воістину Воскрес!».

     Відеоряд «Великдень всіх нас на гостину просить»  переніс присутніх на святкування Великодня в різних куточках України біля  релігійних споруд, де веселилися та співали молодь і діти. Присутні дізналися багато  цікавого про славні народні традиції України, які необхідно  зберігати та  примножувати, бо це – наша історія, наша культура.

Гаївки — це дуже стара назва наших хороводів; імовірно, вона збереглася ще від того часу, коли наші пращури виконували обрядові пісні й танці в заповітних гаях навколо священних дерев. Веснянки — це новіша назва, що — як можна здогадатись — виникла в історичну добу, вже після того, як слово «весна» увійшло в ужиток нашої мови. За традицієюобрядові співанки виконували від Благовіщеня до Зелених Свят.

      Зразковий вокальний колектив «Світанок»  учнів КЗ  «Бершадська дитяча музична школа  ім. Р. Скалецького», керівник  Олена Гоцуленко виконали  чудові автентичні  веснянки, гаївки «Благослови, мати, весну закликати», «Ой прийшла весна»  та  «А вже весна, а вже красна» .

      Кривий танець — найпоширеніший при гаївках і веснянках. Це символ весняних вод, які омивають навколишні пагорби та долини. Не буває гаївок без «Кривого танцю». Тож на  бібліотечні гаївки  завітав хореографічний  колектив «Росинка», КЗ  «Бершадська дитяча музична школа  ім. Р. Скалецького» керівник Вікторія Бурянчик та  запросив присутніх на танцювальну композицію  «Кривий танець».

Цікавими та пізнавальними були великодні  ігри та конкурси. Учасники поділились на дві команди «Дружба» і «Переможці».  Гамірливо та емоційно складали пазли, шукали розгублені великодні слова і відповідали на запитання тематичної вікторини. За підсумками усіх конкурсів, рахунок 8:8. Перемогли  завзяття, юність, щирість, знання і дружба.

Етнодень минув  драйвово, весело та пізнавально. На  завершення заходу всі учасники отримали  солодкий гостинець – великодню паску.