Книги «Портрети» – дорогоцінна спадщина Федора Шевчука»

7 березня 2023 року  у Комунальному закладі «Бершадська бібліотека» відбулося засідання об’єднання «Ріднокрай». Невеличке коло однодумців, краєзнавців зібралось у стінах книгозбірні на презентацію другого видання книги  «Портрети» Федора Харитоновича Шевчука та згадати автора книги, якому 6 березня виповнилось би 70!

Дуже важко згадувати про людину у минулому часі. Несподівана смерть Федора Харитоновича Шевчука перекреслила багато планів, серед яких і презентація «Портретів». Залишила світ чудова людина, яка для оточуючих була зразком гідності, добропорядності, мудрості, професіоналізму, уміння толерантно спілкуватися і працювати з людьми.

Федір Харитонович любив і вмів писати про людей. А зібрані разом нариси й замальовки найяскравіших особистостей склали вже другу книгу під назвою «Портрети». Про давнього друга бібліотеки розповіла її директор – Людмила Німчук, яка згадала, що Федір Харитонович планував провести презентацію книги у березні минулого року та прагнув зібрати найближчих друзів, колег, однодумців.  На презентацію завітали частина тих людей, кого хотів бачити Федір Шевчук.

      Начальник відділу культури, молоді, туризму та охорони культурної спадщини Бершадської міської ради, Заслужений працівник культури України Наталія Гаврилюк додала, що Федір Харитонович був надзвичайною людиною, займався організаційною, просвітницькою роботою, згуртовував навколо себе обдарованих людей та залишив нам у спадок свій творчий набуток.

   До ювілею автора бібліотекарі підготували виставку-досьє «Федір Шевчук – літописець людських доль», на якій представлено творчий доробок письменника та журналіста, література про нього, світлини, пов’язані з пам’ятними віхами життя. Працівники Бершадської кіновідеомережі (директор Олег Писанецький) продемонстрували усім присутнім документальну кінострічку Руслана Храновського «Дзеркало епохи», у якій зафіксовані будні та свята газети «Бершадський край» у редакції  Федір Харитонович пропрацював 35 років.

Друге видання «Портретів писалося протягом багатьох років, і містить розповіді про земляків – бершадців, які своєю працею звеличували і звеличують рідний край. Теплими та щирими словами згадували Заслуженого журналіста України,  його колеги та товариші, відзначаючи велику працелюбність, професіоналізм, ерудованість та належне почуття гумору. Своїми спогадами поділилися: Василь Вербецький, Григорій Погончик, Марія Цимблюк, Олег Писанецький, Руслан Храновський.

Про Федора Харитоновича як люблячого та турботливого чоловіка, зразкового сім’янина розповідала дружина автора Людмила Євтихіївна та рідний брат Григорій.

 Зустріч була щемливо теплою, щирою. Людини уже немає  серед нас, але Федір Шевчук залишив книги, історії, гумор, своє гарне українське слово. Його книги, статті, нариси, інтерв’ю- це друкований  літопис Бершадщини, це наше духовне надбання. Шкода, що так раптово пішов із життя, а було багато планів, сподівань, мрій, напрацювань… 

Добра пам’ять про Шевчука Федора Харитоновича назавжди залишається в серцях у всіх, хто його знав, з ким він працював, спілкувався. Федір Харитонович гідно прожив своє життя, самовіддано працював для земляків, усіма своїми справами вболівав за розвиток Бершадщини, був справжнім патріотом, який вболівав за долю України та її мову.