Усна історія рідної землі ключова складова бібліотечного процесу.

Директор КЗ «Бершадська бібліотека» Людмила Німчук взяла участь у роботі  VІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Усна історія: теорія, практика та перспективи», яка відбувалася 25–26 жовтня 2022 року на базі Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки в онлайн-форматі. Понад десятиліття Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека  займається усною історією. З метою збереження та надання доступу до зібраних усних свідчень бібліотекою створено вебсайт «Голоси живої історії», який презентувався під час конференції.

   Учасники конференції  у своїх наукових доповідях та повідомленнях поділилися  напрацюваннями останніх років за різними напрямами. Людмила Німчук  розповіла про реалізовані бібліотечні проекти . Зокрема поділилась досвідом « Бібліотечний проект Бершадської міської територіальної громади «Перлинки рідного  краю», як усна історія рідної землі», який реалізовано на теренах Бершадщини.

 «Перлинки рідного краю» – це своєрідний цифровий архів легенд, звичаїв, традицій, цікавинок бершадської землі, яка  неймовірно багата на таланти та справжні дива природи. Кожне село громади має природні та народні цікавинки, які здатні вразити навіть бувалих туристів, адже у нас  дивовижні панорами, легендарні вали і ярі, цілющі криниці та джерела, неймовірні етнографічні родзинки, смачнючі неповторні етносмаколики, а найголовніше: добрі та гостинні люди. Ми маємо багату історію нашого краю, як писемну так і усну.

У пошуках «перлинок» бібліотечні працівники Бершадщини побували у краєзнавчих експедиціях, зібрані оповіді, перекази, спогади, свідчення про ті чи інші  історичні факти.  Протягом двох місяців бібліотечні працівники проводили так звані краєзнавчі бібліотечні розвідки, спілкування із місцевими мешканцями, знімали фото та відеоматеріали, відновлювали маловідомі факти історії, записували інтерв’ю та готували відео презентації перлинок свого  населеного пункту.

  Участь у проєкті взяли всі бібліотеки Бершадської громади. Користувачам  презентовано 24 відеопрезентації, серед яких  відео екскурсії, майстер-класи, історичні мандрівки, етнострави, ремесла тощо. Бібліотекарі показали, що сьогодні серед нас ще є люди, які були свідками побуту, культури, звичаїв і традицій села, пам’ятають історичне минуле краю. Завдяки проекту молоде покоління бершадчан дізналися про походження окремих географічних назв, народних назв вулиць, ярів та урочищ. З’ясувалось, що на Бершадщині є десятки цілющих джерел, до яких по воду мешканці ходять сотні років. В ході реалізації проекту були віднайдені багато рецептів місцевих етнострав, історії родин і звичаїв. Все це стало цінним джерелом інформації для формування історичної пам’яті нашого регіону.

    Усі напрацювання є публічними, з ними можна ознайомитись на офіційних сайтах  Бершадської міської ради та КЗ «Бершадська бібліотека».  На ініціативу начальника відділу культури, молоді, туризму та охорони культурної спадщини Наталі Гаврилюк, до проекту долучилися клубні та музейні працівники, а підсумком цієї культурологічної співпраці став благодійний етнофест «Перлинки рідного краю» у м. Бершадь,  на якому були представленні цікавинки кожного села громади.

   Проєкт завершено, але збір інформації про цікаві знакові об’єкти міста та сіл громади, формування так званого цифрового архіву про населений пункт з часу його виникнення і до сьогодення, ведення постійної хронології знакових подій – триватиме і надалі.

      Кажуть, сучасне – це дорога з минулого в майбутнє. Це своєрідний місточок, що єднає береги людського життя. Завдання публічних бібліотек вивчати, досліджувати, заглиблюватись у минуле, дізнаватися його суть, бо це історія нашого краю, нашого народу, це пам’ять про наших предків, що допомагає нам будувати майбутнє. Збираючи  усну історію рідного краю бібліотечна спільнота Бершадщини дає можливість молодому поколінню дізнатися власні витоки, пишатися своїм народом, своєю мовою, своїми героями. Усна історія рідної землі і надалі залишатиметься джерелом та натхненням у реалізації бібліотечних проектів, як ключова складова бібліотечного процесу.