Участь у  Всеукраїнській нараді з представниками бібліотечної сфери

       01 травня 2023 року директор КЗ «Бершадська бібліотека» ЛюдмилаНімчук взяла участь в  онлайн нараді з представниками бібліотечної сфери щодо нагальних потреб жителів територіальних громад з надання якісних культурних послуг.

 Фахова розмова організувана  Державним  агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти.  Ключова тема  це проблеми та помилки під час проведення  реорганізації закладів культури України,  дотримання Державних соціальних  нормативів  забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні,  при формуванні сучасної  мережі бібліотек у територіальних громадах.

   Сьогодні українська бібліотека це міцний інформаційний фронт,  де крім інформаційного забезпечення,  користувачі отримують морально-психологічну підтримку в умовах війни, в бібліотеках ведеться широка інформаційна кампанія з правдивої історії Української державності,  вивчення української мови та збереження української культури.  Публічні бібліотеки територіальних громад це безкоштовні громадські простори, де часто вирішуються нагальні проблеми мешканців громади. Під час війни публічні бібліотеки солідаризуються із громадами, використовують усі дійові форми та методи співпраці для допомоги громаді, опираючись на власні напрацювання та досвід. Публічні бібліотеки активно сприяють формальній і неформальній освіті, самоосвіті та розвитку громади, популяризують читання і надають доступ до книжкового фонду, виконують свої функції як культурні центри (лекції, дискусії з різними фахівцями, книжкові виставки, майстер-класи, творчі зустрічі тощо), проводять заходи та уроки національно-патріотичного виховання, підтримують Збройні Сили України, забезпечують інформаційно-консультативну підтримку, допомагають біженцям і внутрішньо переміщеним особам з якомога швидшою адаптацією на новому місці та інтеграцією у місцеву громаду.

     Під час онлайн-наради отримано відповіді  щодо вирішення проблемних питань  фінансування  бібліотек,  можливостей придбання книг та передплати періодичних видань, а також оплати праці  працівників бібліотек.

 Працівники Міністерства культури та інформаційної політики  України поінформували про  зміни у законодавчих та підзаконних актах, що стосуються закладів культури. Проводиться підготовка до внесення змін  щодо державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотечними послугами, є напрацьовані пропозиції щодо внесення змін у постанову №590, яка обмежує фінансування на  закупівлю книг та передплату періодичних видань до бібліотек. Також поінформовано щодо планів виділення державної субвенції на забезпечення базового набору культурних послуг та інше.

   Онлайн-нарада була цікавою, інформативною, актуальною  та корисною.