Історична постать  – Порфирій Деркач

     У лютому 2023 року минає 140 років від дня народження  Порфирія Тарасовича Деркача (уродженець села Михайлівка нині Гайсинського р-ну ). Порфирій Тарасович – учасник російсько-японської війни (1904-1905 рр.), герой Цусімської битви (травень 1905 р), кавалер Георгіївського Хреста. Служив на броненосці «Наварин», команда якого налічувала 700 чоловік.  Наш земляк був одним із трьох, які залишилися живими після розгрому корабля.

Вшановуючи пам’ять  нашого земляка,  в КЗ «Бершадська бібліотека» підготовлено інформаційне повідомлення «Історична постать Порфирія Деркача» та бібліографічний огляд літератури «Деркач Порфирій Тарасович – Герой Цусімської битви».

Події,  учасником яких був наш земляк відбулися на початку минулого століття – 14 травня 1905 року на Далекому Сході під час росі́йсько-японської війни. Збройний конфлікт між Російською і Японською імперіями виник за контроль над Маньчжурією і Кореєю, в якій росія зазнала нищівної поразки.

Про ті історичні події та зокрема, про Порфирія Деркача згадується  у романі «Цусіма», автор якого Новиков-Прибой брав у них безпосередню участь, служив унтер-офіцером на броненосці «Орел». В своїй книзі він згадує про Деркача Порфирія Тарасовича, який служив кочегаром на броненосці «Наварин».

Бершадщина багата на цікавих, непересічних особистостей, творчих людей, науковців, історичні постаті. Цікавитись історією, знати відомих земляків, пишатися ними  і передавати ці знання молодшому поколінню наш обов’язок.

Довідково:

Броненосець, на якому служив наш земляк Деркач Порфирій Тарасович, був спущений на воду в 1891 році. Екіпаж його складав 700 чоловік. За масштабами та результатами Цусімська битва входила до чотирьох найбільших на той час. Ці події відбувалися під час російсько-японської війни біля острова Цусіма.

Наш земляк П.Т. Деркач народився в лютому 1880 року в сім’ї селянина-бідняка в Михайлівці. Тут він закінчив церковно-приходську школу, допомагав батькам по господарству. Порфирій був фізично міцним хлопцем, тож коли його в 1904 році призвали на службу в царську армію, він був направлений кочегаром на броненосець «Наварин».

Під час бою Порфирій Деркач робив все необхідне, щоб забезпечити належний тиск в котлах і тим самим дати можливість екіпажу броненосця виконувати свою задачу. Однак, броненосці, як і інші кораблі, були перевантажені, крім того, на «Наварині» були старі, малоефективні гармати. Під час бою судно потрапило на міну і затонуло. З 700 членів екіпажу броненосця вдалося вижити тільки трьом членам екіпажу. Нашому земляку довелося 14 годин протриматись на кришці від ящика, допоки його та ще одного моряка в напівсвідомому стані підібрав англійський корабель. Після цього їх передали в Тянь-Дінь російському консулу.

За мужність та відвагу нашого земляка було нагороджено Георгіївським хрестом, його було визнано героєм Цусімської битви. В 1907 році Порфирій повернувся в село, одружився з сільською дівчиною Галиною та побудував будинок. В кінці 20-х років Порфирій закінчив ветеринарні курси і потім працював ветеринаром.

В 1930 році П.Т. Деркач мав зустріч з російським письменником О.С. Новиковим-Прибоєм, під час якої він подарував нашому земляку книгу із своїм автографом. Ця книга знаходиться в Вінницькому краєзнавчому музеї. На честь героя в селі названо провулок, де і сьогодні проживають його внучка та правнуки.