Щедра кутя та Водохреща: звичаї і традиції святкування

  В Комунальному закладі «Бершадська бібліотека»  проведена  народознавча експрес- бесіда приурочена циклу Новорічно-Різдвяних  свят. Бібліотекар Алла Іванчишина розповіла про традиції святкування в наших краях  Щедрої куті та Водохреща.

13 січня на Україні святкують щедрий вечір або Маланку (Святої  Меланії).  В цей день щедрують, обходячи хати з побажанням щастя, здоров’я всім членам родини, розквіту господарства та великого врожаю.  Бібліотекар ознайомила з традиціями колядування і щедрування . Також розповіла про  Вертеп  – різдвяний ляльковий театр. На думку дослідників, український вертеп зародився в XVI-XVII столітті та був поширений по всій Україні.

Хрещення Господнє, свято Водохреща – це останнє велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня. Водохреща відноситься до числа найдавніших християнських свят. Відзначають його ще з часів апостолів. У цей день церква згадує подію з життя Ісуса Христа.

У тридцятирічному віці він прийшов до Іоана Предтечі, щоб той хрестив Сина Божого в річці Йордан. Іоан вважав себе негідним такої честі, але Ісус сказав, що така Божа воля. Іоан провів таїнство і отримав за це прізвище Хреститель.

Під час обряду на землю з небес зійшов Святий Дух у формі голуба і вказав, що Ісус – це Син Божий. Після Хрещення Ісус освятив воду річки Йордан. Обрядом свого Хрещення Ісус показав, що всі рівні перед Богом – навіть сам Спаситель

Запрошуємо користувачів завітати  в бібліотеку ,  де  презентується    духовна література, книги про зимові свята, українські традиції та звичаї.