“Дідух – до хати, біда – з хати”.

Дідух – це золотисте деревце, сплетене з першого зажинкового чи останнього обжинкового снопа. За давнім українським світоглядом дідух— це дух предків, дідів, збереження традицій і пам’яті родини. Це символ доброго врожаю, миру й злагоди в родині, достатку в домі.

20190820_135402 (1)

Дідух робиться з жита, з пшениці або вівса. Його прикрашають різними квітами,калиною, стрічками. Колосся потрібно збирати в жнива. Воно має бути вчасно зібраним, щоб не було ні зеленим, ні перестиглим.У перестиглого колосся зерно буде висипатися, а якщо колосся виявиться пустим, то і в хаті буде пусто.Зрізане колосся потрібно почистити від листочків, і можна починати плести колоски у пучки. Коли ж будуть сформовані пучки, з’єднуємо усе між собою і формуємо дідух, або як його ще називають “хлібне дерево”.

20190820_153603 (1)

З метою збереження та передачі українських традицій молодому поколінню у Війтівській сільській бібліотеці пройшов майстер-клас з плетіння дідуха, в якому взяли участь учасники гуртка “Друзі бібліотеки”. Завідуюча бібліотекою Олена Грабова розповіла про особливості плетіння та будову дідуха, поділившись своєю майстерністю виготовлення дідуха.

20190820_153514 (1)

Цей родинний оберіг буде одночасно і прикращати, і охороняти вашу оселю і родину, бо, як казали наші предки: “Дідух – до хати, біда – з хати”.