Феномен Василя Думанського

«Ти будеш вічно жити серед нас,

                                                                 І образ твій, і всі твої надії.

                                                                Як жаль, що швидко світ

                                                                  тобі погас, й лишились

                                                                  нездійсненні мрії.»

                                                                                                                    Г. Гомеля

22 серпня народився Василь Думанський – філософ і поет, журналіст і прозаїк, автор збірок: «Мій день», «Листопад», «вибір». «Серединський Прометей» – саме так називали його земляки. У своїх бростях Василь Михайлович писав: «Батьківщина – це земля, без якої тобі місця не було б на світі»; «Як добре бути світлом для чиєїсь душі», «Проживи так, щоб навіть твої ноги не зачорнилися брудом життєвих доріг». Для нас усіх він є прикладом нескінченного оптимізму, любові до життя. Його незгасна зірка ще довго світитиме нам, осяваючи благодатним і життєдайним світлом творчості талановитого поета. Василь Думанський залишив нам у спадок не тільки чималу літературну спадщину, а й неоціненний духовний заповіт.         

З нагоди дня народження поета у КЗ «Бершадська бібліотека» розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Феномен Василя Думанського» з метою популяризації творчості відомого земляка.

В одній із мініатюр Василя Михайловича є такі мудрі слова: «Вічність безмірна. Тому перед нею міліє все земне. А ми – лиш падаючі зорі, і наша головна суть – світити, не бути марнотою». Незважаючи на свою фізичну немічність, прикутість до ліжка, доля наділила Василя глибинним талантом, гострим розумом та неосяжною мудрістю. З дитинства приречений на нерухомість чоловік зробив свій вибір, обравши Слово, яке надалі стало порятунком його душі, засобом донесення до інших людей своїх дум та почуттів. У спадок нам залишились його вірші, афоризми, змістовні мініатюри. Василь Думанський назавжди залишиться живим у наших серцях!