Історія Чернятської сільської бібліотеки

Адреса бібліотеки: Україна. 24 430 Вінницька область,

Бершадський район, с.Чернятка, вул. Шевченка, 24

Режим роботи: бібліотека працює з 9.00 – 17.00

Обідня перерва 12.00 -14.00

Вихідні дні: неділя, понеділок.

Заснована бібліотека 1925 році як хата – читальня.

Фонд бібліотеки:  11 845 прим. книг

 

Літературний  гурток для дошкільників «Юні читайлики». Мета: розширити уявлення про бібліотеку, значення книги в житті людини, сприяти  розвитку допитливості, інтересу до книжок, виховувати любов та бережливе ставлення до книг, прагнення до знань.

            Проектна діяльність: участь в конкурсі від програми «Бібліоміст»з модернізації публічних бібліотек шляхом обладнання їх комп’ютерною технікою і конкурсі Міжнародного фонду «Відродження» «Поповнення фондів сільських бібліотек та активізація їх культурно – просвітницької  роботи з дітьми і молоддю».

Сторінки історії:  

        Чернятська сільська бібліотека була заснована при сільбуді  як хата – читальня в 1925 році. В хаті – читальні діяв гурток з ліквідації неписьменності серед членів комітету незаможних селян. Тут проводилися голосні читання, обговорення питань, які випливали з життя села. В період розрухи після громадянської війни не виділялися  кошти на утримання штатних одиниць працівників бібліотек. Тому в  20 – 30 рр. ХХ ст. обов’язки бібліотекарів виконували сільські активісти на громадських засадах. Це члени комсомольського осередку на селі Козло Омелян Ілліч,Танасійчук Іван , Пастух Кирило Олександрович.

В післявоєнний період бібліотека відкрилася в 1948 році  в новозбудованому сільському клубі і розміщалася в двох невеликих кімнатах. Крім сільської в селі були ще бібліотеки при радгоспному клубі  і  школі. В 1965 році книжкові фонди бібліотек нараховували 15 тисяч томів книг. Крім того населення передплачувало в середньому 5 газет і журналів на кожен двір.

В 1968 році бібліотека перейшла в новозбудований будинок культури і зайняла три просторих кімнати. Були придбані нові столи, стільці, стелажі, книжкові вітрини. Приміщення опалювалося. В 1960 -1973 роках завідуючою бібліотекою працювала  Паламарчук Олена Михайлівна. Бібліотека, завдяки зусиллям на той час директора школи і разом художника Паламарчука Євгена Петровича, мала естетичний і привітний вигляд. Пізніше він, коли буде працювати секретарем районного комітету партії, викладачем Бершадського медичного коледжу  стане автором книг «Бершадь» і співавтором книг з І. Андрієвським  «Зорі Трипілля» і «Хлопчик із Трипілля». Євген Петрович на той час був організатором драматичного гуртка. Вечорами готувалися  вистави до кожного свята. Особливо популярними були вистави за п’єсами українського драматурга Олексія Коломійця. Активну участь у виставах брали вчителі. На той час в селі було багато молоді і  в кожного було бажання  брати участь у житті села. Вечорами в бібліотеці було людно. Всі приходили в бібліотеку, проводили  дозвілля з книгою. За рівнем роботи і матеріально – технічним забезпеченням бібліотека займала одне з перших місць  в районі. В1970 році бібліотека отримала звання «Бібліотека відмінної роботи».

В 1973 – 1989 роках в штаті бібліотеки було дві одиниці. Завідуюча бібліотекою Іванова Інна Іванівна і бібліотекар Горбатюк Ніна Іванівна. В роки війни Ніна Іванівна входила в підпільну групу партизанського загону. Бібліотека в цей час багато уваги приділяла залученню до читання населення не тільки в бібліотеці але  й  на виробничих ділянках. Організовувалися пересувні бібліотечні пункти видачі книг в  тракторних бригадах, фермах, під час посівної кампанії, збирання урожаю. Крім художньої літератури пропонувалася науково – популярна література  з передового досвіду вирощування, обробітку і механізованого збирання сільськогосподарських культур. 16 червня 1987 року завбібліотекою Іванова І.І. взяла участь в прес – конференції «Ямпільський почин і бібліотеки» яка проходила з бібліотечними працівниками в залі преси редакції районної газети «Вогні комунізму». Бібліотека інформувала всі категорії керівників і спеціалістів причетних до вирощення врожаю цукрових буряків  через оформлення книжкових виставок, проведення Дня буряковода, бесід «Досвід ямпільчан на Бершадщині».

В грудні 1978 року  бібліотека ввійшла в склад Бершадської централізованої бібліотечної системи. В період входження бібліотеки в склад ЦБС поліпшився якісний і кількісний склад фонду бібліотеки.

З 1990 року на посаді завідуючої бібліотекою працює Легкун Надія Борисівна.

З січня 2002 року  бібліотека передана на утримання за кошти з бюджету сільської ради . Працює 30 годин на тиждень.

На 1.01.2013 року в бібліотеці нараховується 11 845прим. книг.

Бібліотека обслуговує 375 читачів і видає біля 8 тисяч книг за рік.

Користувачі бібліотеки: жителі села, працівники сільського господарства, службовці, вчителі, учні ЗОШ, пенсіонери, безробітні та ін.
При бібліотеці працює створена ще в 1991році кімната юного читача. Школярі села залюбки приходять сюди і вибирають книги, проводять їх ремонт. Кімната юного читача є улюбленим місцем відпочинку дітвори, центром цікавихзаходів з популяризації дитячої книги.

Фонд бібліотеки поповнюється за рахунок надходжень з обмінного фонду обласної бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва, та проведення серед читачів щорічної акції «Подаруй бібліотеці нову книгу». Бібліотека за кошти бюджету сільської ради передплачує 11 назв періодичних видань. З них районна газета «Бершадський край», обласна «Вінниччина» 5 журналів для дітей і 4для жінок.

Бібліотека спільно з сільським клубом, бере участь в підготовці і проведенні урочистостей з нагоди свят: до Міжнародного жіночого дня, Дня Перемоги, Дня незалежності.

Бібліотека взяла участь в підготовці матеріалів для видання книг: «Міста і села України. Вінницька область», «Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932- 1933 років  в Україні. Вінницька область». Видала бібліографічний список з історії і сьогодення села «Моє село – мій найсвятіший оберіг».

В тісному контакті співпрацює з сільською радою. В бібліотеці розміщено інформаційний стенд «Бібліотека. Влада. Інформація». Тут крім опублікованих матеріалів про діяльність органів місцевої влади можна ознайомитись і з неопублікованими: рішеннями сесій сільської Ради, розпорядженнями голови села, списками депутатів всіх рівнів та ін. Також для широкого загалу подається інформація про діяльність бібліотеки: оголошення про конкурси, масові заходи, вікторини тощо.

В бібліотеці зібрано матеріал з народознавства: прядка, мотовило, горщики,  корсетки тощо. Окремо виділений краєзнавчий фонд. Функціонує постійно діюча книжково-ілюстративна виставка «Бершадщина – перлина рідного краю». Для популяризації літератури краєзнавчого характеру використовуються історико – краєзнавчі огляди, Дні села, години народознавства «Пам’ятаємо історію рідного краю», «Обряди та звичаї односельчан».

         Протягом року для дошкільників працює літературний гурток «Юні

читайлики». Для них проводяться голосні читання казок, віршів, конкурси загадок, екскурсії в бібліотеку. Дошкільнята знайомляться з книгами , журналами для дітей.

Для читачів – дітей молодшого і середнього шкільного віку проходить ряд цікавих заходів по збереженню довкілля: години цікавих повідомлень «Екологія та життя», «Червона книга України», прес-огляди «Новинки зеленої преси» під час яких читачі ознайомлюються з статтями  екологічної тематики.

Приділяється значна увага висвітленню важливих дат у житті письменників, творчого  доробку  класиків  української  та  світової  літератури.                                    У березні  місяці кожного  року  проходять  заходи  до шевченківських   днів,  на яких діти багато нового дізнаються про життя та літературну  спадщину поета, письменника, художника. У  2013 році була проведена літературна година «Шевченкові твори сяють, як зорі».

Метою  всіх заходів, які проводить бібліотека, є виховання стійкого інтересу у дітей до читання літератури, створення умов для отримання читачами різнобічної інформації.

Багато  сторінок  бібліотеки  вже  в  минулому.  Та  час  іде,  життя  продовжується.  Ще  не  одна  сторінка  впишеться  в  історію  її  добрих справ.

 

Легкун Надія Борисівна

– завідуюча Чернятською

сільською бібліотекою.

Ч01

Ветеран бібліотечної праці Іванова Інна Іванівна -завідуюча Чернятською сільською бібліотекою.

Ч02

Куточок з народознавства

_Ч03

_Ч04

Виставки творчих робіт школярів до Міжнародного дня захисту дітей.

Ч06

Ч08

Учасники свята квітів.

Ч05

Після  школи в бібліотеку за книгами і журналами