Історія Яланецької сільської бібліотеки

           Адреса  бібліотеки: Україна, 24 460 Вінницька область,

Бершадський район, с. Яланець, вул. Леніна, 78

Телефон – 24 – 122

            Режим роботи:  в  зимовий  період  з  10 год.  до  17 год.;

в  літній  період  з  11 год.  до  18 год.  Вихідний день: понеділок.

            Заснована  бібліотека: в 1912 р.

            Фонд:  16 000

      Літературне об’єднання для учнів  5-9 класів «Книга збирає друзів»і літературний гурток для дошкільників «Весельчата».

             Проектна  діяльність: участь в конкурсі від програми  «Бібліоміст»з модернізації публічних бібліотек шляхом  обладнання їх комп’ютерною технікою.

Заснування сільської бібліотеки  пов’язане з іменем краєзнавця Поділля, етнографа, музеєзнавця, засновника на Вінниччині перших кооперативів  і споживчих товариств Зборовського  Іполита Чеславовича, який народився в нашому селі в 1875 році. Він був організатором сільськогосподарських, кредитових та споживчих  кооперативних товариств в Яланці. Під його  керівництвом вони  набули сталого розвитку. Займався також активною громадською, культурно – просвітницькою діяльністю. Звертав увагу на тогочасні реалії і духовні проблеми села, захищав українську мову. Прізвище нашого земляка було відоме  у тогочасній Україні. В 1924 році до нього в село приїздив відомий фольклорист  і музикознавець Климент Квітка, чоловік Лесі Українки. Його високо цінив український історикархеолог, етнографпрофесор Київського університету Володимир Антонович.

В  1911 році Іполит Чеславович розпочав за власні кошти зведення кооперативного банку. По завершенню  його будівництва в1912 році сам Зборовський дав  йому назву «Український дім». Це була двоповерхова кам’яна будівля з залою на 500 чоловік  та усіма необхідними приміщеннями –  конторою, кімнатами для прибулих, архівом, підвалом, товарними складами. Крім того в просторій залі будинку І.Зборовський започаткував читання лекцій  на різноманітні теми з використанням «чарівного ліхтаря» (на кшталт проектора для демонстрації  сучасних слайдів). Силами селян  ставилися  вистави, діяли  самодіяльні  українські  гуртки  і планувалося  придбання кінематографу. Тут також була виділена окрема кімната для читальні. Щорічно в Українському  домі відбувалися шевченківські свята, регулярно проводилися  культурно-освітні, громадські заходи. До речі, будинок  на фасаді якого красувалося висічене великими літерами  гасло «Єднаймося, братаймося  в товариство  чесне» з вірша І. Франка, ще тепер є окрасою Яланця і до цих пір служить сільській громаді. Зараз тут розміщена сільська рада.

В 1922 році  за повідомленням самого І.Зборовського в газеті «Червоний край», сільськогосподарське кредитне товариство «Нове життя» поступово набираючи економічної потужності, займалося культурницькою діяльністю : «Взяло шефство над сільбудинком: впорядкувало йому чудові декорації, дало  кімнату для бібліотеки, читальні  й клубу».

В бібліотеці зібрано матеріали, оформлено інформаційний куточок про життя і діяльність Зборовського Іполита Чеславовича.

В післявоєнний період бібліотека почала працювати в 1947 році. Бібліотекарем працював Мазуренко Василь Гаврилович. В 50 -х роках ХХ століття бібліотека була приклубною бібліотекою. З  грудня 1978 року по 2 січня 2002 року входила в Бершадську централізовану бібліотечну систему. З січня 2002 року  бібліотека передана на утримання за кошти з бюджету сільської ради . Працює 40 годин на тиждень.

З 1973 по 2009 роки бібліотекою завідувала Починок Ольга Пилипівна. В часи її роботи сільська бібліотека була однією з кращих в районі. Вона була активним популяризатором літератури серед дітей і молоді. Спільно з працівниками Будинку культури, педагогами школи вносила вагомий вклад в культурне життя місцевої громади, за що одержувала щирі слова подяки від краян, нагороджувалася грамотами відділу культури і туризму. Брала участь в художній самодіяльності сільського будинку культури.

З 2009 року бібліотекою завідую я, Бабій Катерина Петрівна. В 2010 році заочно закінчила бібліотечне відділення Тульчинського училища культури.

Фонд бібліотеки на даний час налічує 16 000 книг, якими користуються  понад 500 читачів. Книговидача за рік у бібліотеці становить біля 12 000 книг.

У виборі книг читачам допомагають  абетковий і систематичний каталоги, краєзнавча та систематична картотека статей.

З своєї практики я зрозуміла, якою б цікавою книга не була, але без рекомендації бібліотекаря вона не завжди приверне увагу читача. Тому читачам  пропонуються книги з виставок «Можливо ви це не читали», «Улюблені книги читачів», «Заглянемо в історію», «Книги подаровані читачами», «Прочитайте самі, порадьте друзям». Література з цих виставок постійно перебуває в русі.

В бібліотеці також створені постійно діючі стенди і книжкові виставки: «Наші ветерани  – творці перемоги»,«Бібліотека. Влада. Інформація», «Край за роки незалежності», «Твори добро, бо ти людина»,«Заради здоров’я майбутнього, потурбуйся про себе сьогодні», «Пізнаваймо рідний край» , « Українська мова – мова солов’їна», «Панорама подій  і дат в історії сьогодення».

На сьогоднішній день бібліотека активно співпрацює з усіма закладами культури та освіти, що є на селі: школою, дитсадком, амбулаторією. Сценарії заходів до Дня перемоги, Дня незалежності , Івана Купала, Нового року  обговорюються з сільським головою і проводяться з участю працівників будинку культури, бібліотеки і школи.

У бібліотеці створена народознавча кімната «Яланецька світлиця». Тут можна заглянути у минуле, побачити старовинний одяг, посуд, предмети побуту  та обробітку землі. Для школярів тут проводяться  бібліотечні години  народознавства «Хата без рушників, що сім’я без дітей», «Посадила мати мальви коло хати» та ін.  В організації виставки – дослідження  «Минуле Поділля у старій світлині» охоче взяли

участь як діти так і дорослі: приносили старі світлини, досліджували їх історію.

Особливо налагоджений зв’язок з дитячим садком «Барвінок +». Сюди на екскурсію приходять усі групи дитячого садка.

Стало традицією  проводити у бібліотеці прийом дошкільнят у члени гуртка «Весельчата», в якому приймають участь сільський голова – Патлатюк К.В., вихователі і завідуюча дитячого садка – Кузьмик  Г.П., директор будинку культури – Починок В.М. та художній керівник – Гладій І.С.

При бібліотеці працює для учнів 5 – 9 класів літературне об’єднання «Книга збирає друзів», учасники  якого цікавляться не лише літературним життям бібліотеки, а й створили при ній книжкову лікарню, в якій продовжують життя книгам.

Підтримує бібліотека зв’язки з колишнім односельчанином, а тепер жителем міста Черкас Березовським Олександром Олександровичем, який є членом Національної спілки журналістів України. Він надіслав до бібліотеки свої книги «Сатира і гумор – два чоботи пара» та «Про період в якому пройшло все моє життя».

На кошти сільської ради для бібліотеки передплачуються періодичні видання, п’ять з яких для дітей.

У бібліотеці серед читачів постійно проводиться акція «Подаруй бібліотеці нову книгу» за рахунок якої поповнюється фонд бібліотеки. Колишній житель села Гончар О.М., який нині проживає у місті Києві, разом з дружиною Гончар Л.І. подарували  бібліотеці 100 книг сучасних письменників: Донцової, Луганцевої, Полякової та інших.

Співпрацює бібліотека з школою, зокрема директором Олійник В.В., шкільним бібліотекарем Мазуренко Г.А., заступником директора з виховної роботи Олійник В. М., організатором – педагогом Кушнір А.В.

У бібліотеці створено куточок «Для найменших читачів», де разом з дитячими іграшками, героями казок представлені дитячі книжечки. Гарною експозицією цього куточка є абетковий будиночок, який оформлений абеткою з малюнками.

Для старшокласників у бібліотеці підібраний матеріал з вибору професії, який зібраний у куточку під назвою «Цікавий світ професії».

Завжди намагаюся поліпшити умови обслуговування читачів для створення їм гарного настрою і заохочення до читання.

 

Бабій Катерина Петрівна

– завідуюча Яланецькою сільською бібліотекою .

01

Ветеран бібліотечної праці Починок Ольга Пилипівна.

02

Завідуюча Яланецькою сільською бібліотекою Бабій Катерина Петрівна    під час святкування Дня незалежності України.

03

Виставка – перегляд до Дня державного Прапора України.

9

04

5

7

12

Фрагменти « Яланецької світлиці».

10

Бібліотечний урок «Книги, які знають все».

11

Свято книги  для читачів – дітей молодшого шкільного віку проводять завбібліотекою Бабій К.П. І бібліотекар шкільної бібліотеки Мазуренко  Г.А.

14

Прийом дошкільнят у члени гуртка «Весельчата».

15

Літературно –інформаційна викладка про життя і діяльність земляка – краєзнавця Поділля, етнографа, музеєзнавця, засновника на Вінниччині перших кооперативів  і споживчих товариств Зборовського  Іполита Чеславовича.

16

Будинок збудований І.Ч. Зборовським в1912 р., де була виділена ним для сільської громади кімната – читальня. Зараз тут знаходиться приміщення сільської ради.

18

Подорож у «Казкову країну» з школярами  табору відпочинку влітку

ознайомлення з народознавчим куточком.

I9

Година народознавства «Обереги осені».

19.Бібліотечний урок «Ми з книгою друзі».

20. Виставка «Умілі руки наших читачів».

21.Заняття літературного об’єднання «Книга збирає друзів».

22

Виставка – дослідження «Минуле Поділля у старій світлині».