Онлайн екскурс : «Чорнобиль – помилка якої могло б не бути…»

26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства – вибух на Чорнобильській атомній електростанції.

Це змінило життя цілого покоління, зробило місто Прип’ять і 30 км поліських лісів навколо радіоактивними на тисячі років та пришвидшило розпад Радянського Союзу.

Хоча полум’я давно вже приборкано, зона визначена, карти радіаційного забруднення опубліковано, але небезпека не минула, відчуття тривоги за середовище проживання продовжує турбувати людей. Чорнобильська АЕС усе ще становить велику небезпеку для навколишнього світу, оскільки діючий об’єкт «Укриття» або так званий «Саркофаг», споруджений над зруйнованим 4-м енергоблоком, зазнає поступової руйнації. Він будувався в умовах високого рівня радіоактивності методом дистанційного монтажу, щоб запобігти поширенню радіоактивного пилу за межі реактора.

На думку експертів, руйнація його конструкції може призвести до більш значних екологічних наслідків, ніж аварія 1986 р. На передодні 35 річниці трагедії проводиться випробування нових безпечних конструкцій об’єкту «Укриття» на ЧАЕС, що згодом дозволить здійснити демонтаж його нестабільних частин саркофагу і гарантувати безпеку населенню України та сусідніх країн ще на декілька десятиліть.

Хочеться вірити що все-таки колись на радіоактивній території будуть жити люди і співатимуть пташки! Тому пропонуємо вам онлайн відео екскурс Онлайн екскурс :«Чорнобиль – помилка якої могло б не бути…» . Бібліотекар Іванчишина Алла показала в фотографіях якою могла б стати Прип’ять якби не сталася Чорнобильська катастрофа.

#культура_онлайн#марафон Дзвони Чорнобиля