Пам’яті Героя України Юрія Коваленка

  «Приклад самовідданого служіння українському народу» – саме таку назву має прес-огляд з нагоди 8-ї річниці загибелі на Сході України Юрія Вікторовича Коваленка, полковника, Героя України (15.07.2014), організований у Комунальному закладі «Бершадська бібліотека» для різних груп читачів.

   Важкою втратою та невиліковним болем прийшла на Бершадщину звістка про загибель відважного і мужнього Героя України Коваленка Юрія Вікторовича. Він народився 16  липня 1977 року у м. Бершаді. Зростав та навчався у с. Флорино. Військовий, підполковник, заступник командира загону 3-го окремого полку спеціального призначення (м. Кіровоград) військової частини В 2336. Виріс у сім’ї військового. Закінчив Одеський військовий інститут сухопутних військ, служив у Дніпропетровську та Кіровограді.

  Основним завданням Коваленка та його групи була розвідка, супроводження військових вантажів, охорона україно-російського державного кордону. І, звісно, бойові виходи. Підполковнику так вдалося організувати оборону загону, що вибити бійців з позиції противник не міг жодними засобами. Загін Коваленка отримав завдання зайняти останню масштабну автомагістраль в районі Ізварино. Саме цим шляхом у захоплені ворогом українські міста надходили поставки зброї та найманців з Росії. Загін Юрія Коваленка разом з іншими загонами вибив бойовиків. Тричі хлопці під керівництвом підполковника та пліч-о-пліч з ним штурмували пропускний пункт «Ізварино». І тричі їм вдавалося вибити супротивника! Але армії давали наказ відійти і пропускний пункт знову займали терористи.

   15 липня 2014 року пункт прикордонного контролю Ізварине, неподалік с. Провалля на Луганщині, обстріляли з мінометів, цей був останній день життя нашого земляка. Його ім’я стало легендою. Похований Юрій Вікторович у с. Флорино.

   Указом Президента України «за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності Української держави, вірність військовій присязі», Юрію Коваленку посмертно присвоєно звання «Герой України». Також посмертно наказом Міністерства оборони України Коваленку Ю.В. присвоєне військове звання полковник. 

Юрій Вікторович Коваленко був професійним військовим, він до кінця виконав свій військовий обов’язок, виявивши мужність і героїзм у справедливій боротьбі за визволення рідної української землі від терористичної нечисті. Пам’ять про нього назавжди залишиться у серцях вдячних земляків. 

Нинішня війна поливає українську землю кров’ю справжніх патріотів. Бершадці з величезним болем та сумом згадують мужніх, відважних земляків, які загинули захищаючи незалежність України.

ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!