Презентація «Хустина у звичаях та традиціях українського народу»

З нагоди Дня української хустки, який українці відзначають 7 грудня, бібліотекар Комунального закладу «Бершадська бібліотека» Алла Іванчишина пропонує переглянути онлайн презентацію «Хустина у звичаях та традиціях українського народу».

Метою презентації є показати красу та багатство українського національного оберега, відкрити традиції і звичаї пов’язані з хустиною, які існували на Україні і збереглися до сьогодення, донести читачам те, що хустка є оберегом жіночої вроди, що за традиціями українська жінка пов’язує хустку на голові, виховувати шанобливе ставлення до традицій українського народу, заохотити молодь носити хустки, бо це природно і модно.

День Української Хустки почали відзначати за ініціативи вінничанки, депутатки Вінницької обласної ради, Президентки Міжнародного Клубу Успішних Жінок України Людмили Станіславенко. Ініціативу підтримали громадські діячі, актори та успішні жінки з України та усього світу. У 2019 році свято відзначили в Іспанії. Канаді, США, Казахстані, Йорданії, Латвії, Індії та Португалії. Цього ж року Людмила Станіславенко ініціювала проведення Дня Української Хустки на державному рівні.

Історично хустка прийшла на заміну обрусу (квадратна тканина, якою вкривали голову та не зав’язували) і намітці (прямокутне полотнище з орнаментом по коротких сторонах), хоча дуже часто можна зустріти їх поєднання. Цікаво що «правильна» українська хустка мала біле тло, а от кольорові варіації мають турецьке коріння.

Впродовж століть хустина була найдорожчим подарунком, основним та улюбленим головним убором української жінки, через те, і зберігає український народ, як давній символ, пам’ять про хустину.