«Василь Стефаник – літописець долі людської»

В Бершадській бібліотеці з нагоди 150-річчя від дня народження Василя Стефаника бібліотекар з обслуговування юнацтва Олена Маліцька оформила книжково-ілюстративну виставку «Літописець долі людської». На виставці були представлені книги В. Стефаника з яких можна дізнатися біографічні дані, віхи життя і творчості митця, а також ознайомитесь з творчим доробком письменника.

Василь Стефаник (14. 05. 1871 – 07. 12. 1936) – видатний український письменник, майстер експресіоністичної новели, суспільний діяч.

     Народився і похований в Русові Снятинського району. Учився спочатку в Коломийській гімназії (з 1883), з якої був виключений за участь у таємному гуртку, потім у Дрогобицькій гімназії, по закінченні якої вступив на медичний факультет Краківського університету (1892 р.). У Кракові Стефаник на довгі роки заприязнився з польським лікарем і культурним діячем В. Морачевським. Приятелювання з ним, а також дружні стосунки з плеядою письменників «Молодої Польщі» (зокрема з С. Пшибишевським,  В. Орканам та іншими) відкрили Стефанику, за його власним висловом, «дорогу в світ».

    Сила мистецького образу і неповторна своєрідність стилю забезпечили популярність Стефанику, яка непослабно триває й досі. Стефаник мав великий вплив на творчість багатьох українських письменників, починаючи від його сучасників (М. Черемшини, О. Маковея) і до найновіших часів. Особливо помітний він на творчості Ю. Яновського, О. Довженка, почасти Є. Гуцала, В. Шевчука, Ю. Мушкетика та ін.