Віртуальний колаж «Волонтерство: від усвідомлення до дії»

З нагоди Міжнародного дня добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (Всесвітній день волонтерів), який відзначають 5 грудня, КЗ «Бершадська бібліотека» пропонує  віртуальний колаж «Волонтерство: від усвідомлення до дії».

Волонтерство ґрунтується на добровільності, співчутті, солідарності з потребами та ідеями інших, а також глибокій повазі до всіх людей.

Офіційно вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. Після Першої світової війни, у 1920 році у Франції, під Страсбургом, був здійснений перший волонтерський проєкт за участю німецької та французької молоді, у рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в районі місць найбільш запеклих боїв між німецькими й французькими військами. Потім цю естафету підхопила Індія й рух поширився світом. У 1987 році в світі налічувалося 80 мільйонів волонтерів, на початок ХХІ ст. – понад 100 мільйонів. Генеральна Асамблея ООН в 1985-му році на 40-й сесії у спеціальній резолюції запропонувала урядам відзначати 5 грудня як “Міжнародний день волонтерів в ім’я економічного і соціального розвитку”, закликавши їх здійснювати заходи для спонукання людей у всіх сферах діяльності пропонувати свої послуги як волонтерів.

Волонтер – у перекладі з англійської означає добровільний помічник. Це люди, які цілком безоплатно працюють там, де потрібна допомога: у дитячих будинках, притулках, школах-інтернатах і будинках для людей поважного віку. Звісно, волонтерство — не робота. Це на 100% покликання. Це спосіб життя і мислення. Небайдужість до чужої біди, причетність і співпереживання — те, що веде волонтерів вперед. Завдяки їх старанням, десятки, якщо не сотні тисяч людей отримують необхідну допомогу. Часто волонтерам доводиться навіть ризикувати власним життям ради порятунку інших. Це воістину люди з величезним серцем, безкорисливі та добрі, готові протягнути руку допомоги та не залишити в біді тих, кому погано.

Українцям здавна були притаманні традиції взаємодопомоги, волонтери в Україні активізувались під час Революції Гідності та російської агресії на Сході нашої держави. Потужний волонтерський рух став зразком єдності українського суспільства, його зрілості і самоорганізації. З того часу волонтери почали збирати гроші по всьому світу на потреби військових, закуповувати на них медикаменти та зброю і везти все це на передову. Багато волонтерів згодом пішли добровольцями на фронт.  Саме завдяки українським волонтерам – їхній шляхетній жертовності, активній громадянській позиції та фанатичній відданості справі – Україна вистояла й зберегла незалежність.

   Спасибі вам величезне, нехай усі Добрі справи неодмінно будуть винагородженні.  Нехай Ваша доброта повернеться до вас сторицею. Бажаємо, оптимізму, здоров’я, невичерпної енергії та миру! Низький уклін  усім небайдужим людям, які виявляють турботу й теплоту щодо тих, кому це потрібно і важливо!