«Волонтери – люди доброї волі» засідання круглого столу з нагоди Міжнародного дня волонтера

 

«Волонтери – люди доброї волі»

 

Як суспільний рух волонтерство виникло на Заході, а першими волонтерами були самаритяни, які надавали допомогу усім, хто її потребував. Більш впевнено можна говорити про виникнення феномена волонтерства вже з середини ХІХ століття. 1859 рік вважається роком виникнення волонтерського руху у світі. Саме в цей період Анрі Дюран, відомий французький письменник-журналіст, запропонував створити Червоний Хрест – організацію, яка б працювала на волонтерських засадах і надавала першу медичну допомогу полоненим та пораненим. Принципами, сформульованими Анрі Дюраном, керуються волонтерські організації усього світу.5 грудня щорічно, починаючи з 1985 року, коли Генеральна Асамблея ООН запропонувала урядам відзначати саме цей день, як день добровольця увесь світ відзначає  Міжнародний день волонтера.

a 1

 

Ведуча круглого столу Лева Наталія Володимирівна

На Україні волонтерський рух  набрав масового характеру під час Революції гідності, а ще більшого масштабу — після початку російської агресії на сході  України. Міжнародні експерти визнають, що у жодній країні світу не зафіксовано такого потужного волонтерського руху. На протязі 2014 – 2016 рр. створилися цілі волонтерські об’єднання. Не стояла осторонь і Бершадщина. До волонтерського корпусу Бершадського району ввійшли люди різних поколінь, професій, віросповідань, учні і студенти, територіальні громади, голови товариств та приватні підприємці – усі вони за покликом душі не змогли бути байдужими. Війна на Сході не тільки дала можливість швидкого формування боєздатної армії, а й сприяла виникненню широкомасштабного волонтерського руху. Першими відгукнулися на заклик про допомогу «Самооборона» та «Мальва», їх активно підтримали органи місцевого самоврядування. Неодноразово їздив у зону АТО Іван Васильович Стефанцов, Сергій Васильович Пересунько, за активну допомогу нагороджено відзнакою «За доблість та звитягу», Володимир Едуардович Ольшевський був координатором всього волонтерського руху району.

Запрошуємо до слова за керівників нашого району. 

aa

       Допомога АТО в наш час – це діяльність, завдяки якій можна забезпечити фронт необхідним хоча б частково. Так, напевно, багатьом людям траплялися публікації про те, як рятували солдатам життя бронежилети, як допомагали їм каски, як зручно воювати в надійному та практичному взутті, а також користуватися якісною оптичної технікою, що дозволяє побачити ворога на відстані і навіть уночі. Якби прості люди спільними зусиллями не жертвували кошти на усі ці критично важливі речі, ситуація була би значно гіршою. Важливо те, що  до волонтерського руху підключилися як і окремі громадяни, так і  громадські організації, об’єднання, ради сільгоспвиробників, асоціації фермерів, сільські голови, приватні підприємці, які жертвували  великі кошти на підтримку наших солдатів. У нас сьогодні присутній Савченко Сергій Павлович, голова Ради сільгосп товаровиробників районуі ми запрошуємо його до слова.

Автор – Таміла Пироженко, Вірш називається «Коли війна приходить в дім». Читає учениця  11 класу Бершадської ЗОШ№3 Маршук Мар’яна.

Приймали і приймають активну участь у допомозі воїнам АТО, жителі сільських громад. Вони  збирають тоннами продукти харчування: овочі, фрукти, м’ясо, рибу, домашні консерви, випічку, надають транспорт, паливо для поїздок на передову. Прояви патріотичної свідомості та самоорганізації населення у територіальних громадах району викликають повагу. Адже жителі громад передали любов та тепло своїх сердець, віру в перемогу та велике бажання – всім повернутися додому живими з гуманітарними вантажами.

 

        Одними із  перших відгукнулися волонтери і співробітники Бершадської районної організації Червоного Хреста. Працівники зверталися до всіх людей доброї волі, до підприємств, установ, організацій, до навчальних закладів району, віруючих громадян, до всіх тих, кому небайдужий людський біль і страждання із закликом до конкретного і дієвого милосердя та допомоги. Сьогодні у нас присутня Валентина Миколаївна Мельничина – голова районної організації Товариства Червоного Хреста, яка і поділиться з нами своїми думками і планами.

a8

Ми називаємо волонтерами людей, які звикли жити заради суспільного добра, які намагаються своїми благородними вчинками змінити життя на краще; тих, хто заради спасіння чужого життя ризикує власним, не чекаючи за це ні моральної, ні, тим паче, матеріальної винагороди. Вони були першими, хто відгукнувся на заклик про допомогу, а саме громадське формування з охорони громадського порядку у Бершадському та Чечельницькому районах «Народна самооборона» (керівник штабу АнатолійНевеличко). За мужність та відвагу, виявлені у захисті державних інтересів, зміцнення обороноздатності та безпеки Батьківщини, за волонтерську та благодійницьку діяльність у підтримці української армії, розвиток волонтерського руху на Бершадщині нагороджено різними відзнаками. За гідність та патріотизм нагороджено медаллю та «ОрденомКозацький хрест з мечами ІІ ступеня» Анатолія Невеличка.

a10

Бронежилети, каски, камуфляжі, білизна, медикаменти, вітаміни, біноклі, тепловізори, берці, кросівки, футболки – це лише невелика частина із усього, що їм потрібно було перевозити в зону АТО. Їх ще називають волонтери – перевізники. Це люди, які не жаліючи своїх автомобілів, свого здоров’я і, саме головне, свого життя, відвозять вантаж в гарячі точки на фронт. Вони не зі слів знають, що таке міни, обстріли та усі труднощі прифронтової зони. Це люди, без яких допомога не дійшла б до адресату. І вони сьогодні серед нас є представники волонтерської організації «Благодійний Фонд Добра та Миру» (волонтер Віктор Рєзнік), підрозділ правозахисної організації солдатських матерів «Мальва» (волонтер Ігор Климнюк).

a2 

      Волонтери за покликом душі і серця збирають допомогу і везуть в найгарячіші точки прифронтової зони. Багато з них потрапляють під кулі, зриваються на мінах, втрачаючи здоров’я і життя. Я прошу вас пом’янути хвилиною мовчання усіх загиблих волонтерів та воїнів в зоні АТО, а також усіх загиблих на майдані.

(Хвилина мовчання)

 a3

     Щотижня відправлялися з району транспортні засоби, які доставляли усе зібране на передову, у найгарячіші точки – бо там їх чекали наші земляки. Завдяки волонтерським організаціям та волонтерам – добровольцям, солдати, які захищають цілісність і суверенітет нашої держави, мають необхідне для захисту кордону. Більше двох мільйонів гривень – така загальна вартість благодійної допомоги району за три роки. Хочеться з гордістю сказати, що Бершадський район зайняв друге місце у Вінницькій області по кількості благодійних внесків. Ця сума не була б такою масштабною якби не депутати районних, міських та селищних  рад, приватні підприємці, які перераховували тисячі гривень на допомогу. Їм вручали подяки, грамоти і сувеніри, але волонтерами вони стали не заради грамот, а по поклику душі і благородного серця. Хочеться відзначити Олександра Кавуна, Євгена Трохименка,  Сергія Савченка, Василя Гондарука, Олександра Герасименка, Марію Запорожець та сотні інших людей, які приймають участь у цій благородній справі і мають честь носити горде звання «ВОЛОНТЕР

 a4

Важливий вклад у волонтерство зробило духовенство: священнослужителі Української Православної Церкви Київського патріархату: протоієрей благочинний о. Ростислав Процанін та настоятель Бершадського Спасопреображенського чоловічого монастиря о. Назарій Лотоцький також священнослужитель Греко – Католицької Церкви, військовий капелан, «Людина року – 2015» у номінації «Громадський діяч», учасник Революції Гідності – о. Михайло Будник  на даний час знаходиться в  зоні АТО. Ми запрошуємо до слова отця Назарія Лотоцького.

                          

a5

Дуже активними волонтерами є студенти та викладачі Бершадського медичного коледжу. Понад десять років вони тісно співпрацюють з Товариством Червоного хреста, щороку приймають активну участь в акції «Від серця до серця», збираючи доволі великі суми від 3000 до 5000 грн. Національна свідомість студентів на високому рівні.  Патріотичне виховання молоді було і  залишається пріоритетним у Бершадському медичному коледжі. Студенти охоче долучаються до патріотичних акцій, відтак вони стали учасниками благодійного марафону «Врятуймо кожного бійця – захисника України» та «Я українець – я допомагаю».  Також кожного року в медколеджі проходить акція «Милосердя», на виручені гроші з якої студенти закуповують канцтовари та солодощі для вихованців Джулинської школи – інтернату. Активну участь вони приймають і в допомозі воїнам АТО.  Студенти з викладачами пліч – опліч плели сітки, пекли різну випічку та збирали інші продукти харчування та теплі речі. За нашим круглим столом сьогодні присутня Ольга Іванівна Полуйчак, заступник директора по виховній роботі, яка більш детально розповість нам про волонтерську діяльність мед коледжу.

 

Добрим прикладом згуртованості навколо патріотичної ідеї, організованості та налагодження взаємодії, є співпраця педагогічного та учнівського колективів Бершадського професійного ліцею. Студенти разом із викладачами готували різні смаколики і постійно передавали в зону АТО. Разом із продуктами харчування учні передавали і листи з теплими та щирими словами вдячності. Та найбільше задоволення було, коли вони отримали подяку від бійців та безцінний подарунок з передової – прапор, на якому старанно були виведені підписи воїнів із різних регіонів України.

a6

Немає нічого теплішого, нічого милішого за лист чи малюнок виведений маленькою дитячою ручкою, в якому дітки передали всю свою ніжність, любов та віру в перемогу. Саме ці листи солдати носять на серці і бережуть їх як талісмани. Вони вірять, що дитяча любов захистить їх від ворожи куль та снарядів, вони бачать заради кого йдуть під кулі, терплять холод і голод, вони знають: діти – то майбутнє країни, майбутнє нації. Марафон «Врятуймо кожного бійця – захисника України», Всеукраїнська акція «Напиши лист солдату» , акція «Лист пораненому» -це частинка акцій, в яких  взяли участь вихованці садочків та шкіл району. За волонтерську та благодійницьку діяльність у підтримці Української армії, розвиток волонтерського руху на Бершадщині, сприяння патріотичному вихованню дітей та учнівської молоді було нагороджено грамотами колективи загальноосвітніх шкіл району.

a7

Не стояли осторонь від волонтерської діяльності і працівники закладів культури. Проводили багато благодійних мистецьких акцій, таких як «Врятуймо кожного бійця, захисника України», «Ми за мир в Україні, ми є діти єдині», «На варті Батьківщини», «Бібліотека українського воїна», «Подяка та допомога воїнам АТО»  та інших. Працівники культури збирали кошти, продукти харчування, книги, теплий одяг, проводили благодійні концерти, перераховували кошти від продажу картин художника Сергія Мазуренка, по різному підтримували і підтримують наших солдатів у зоні АТО. Всього у ході проведення благодійних культурно – мистецьких акцій було зібрано 21123 грн., які направлено на підтримку Бершадців на передовій.

Вірш «Волонтерам» читає учениця ДМШ ім. Р.Скалецького

Гоцуленко Вікторія

Збором медичних аптечок займався персонал Бершадської ОЛІЛ. Це і антибіотики, знеболюючі, перев’язочні матеріали, компресійні бандажі, повязки, пункційні голки, набори для реанімації та багато інших медичних препаратів, таких необхідних на передовій.

a9

Волонтерство – це поклик серця до милосердя, дія доброти. Волонтери важливі для кожного суспільства, тому що вони працюють без користі для себе, показуючи цим суспільству, що є ще в житті речі більш цінні ніж отримання матеріальної нагороди. Із закінченням війни волонтерський рух не закінчується. Тому що  охорона навколишнього середовища, культура, розвиток і позитивний імідж країни, також  є основними напрямками роботи волонтерів. Сьогодні Міжнародний день волонтера і відзначати повинні ми усі. Тому що, ми всі волонтери, ми всі приймали участь у доброчинних, благодійних акціях. Деякі з нас можливо віддавали останнє, відривали від сім’ї, дому, але всі ми відкривали свої серця, пускаючи в них, доброту, любов та самопожертву. І тому хочеться нам усім побажати:

Шановні наші, найдорожчі волонтери!

Дозвольте вас зі святом привітати,

В такій зимово – сонячній порі

Легких доріг і щастя побажати.

Нехай у серці вашому горить

Вогонь добра, терпіння й сподівання,

А  у душі хай радістю бринить

Струмок життя, надії та бажання!
Бережіть себе!   Усім вам низький уклін і щира подяка!